Čeprav je korekcija prsnega koša z povečanjem, zmanjšanjem ali dvigom dojk veliko pogostejši poseg pri ženskah, je vse več moških, ki jih želja bo bolj možatem izgledu prsnega koša pripelje k plastičnemu kirurgu.

 Kaj je ginekomastija in zakaj se pojavi?

Ginekomastija je povečanje prsnih žlez pri moških.  Čeprav se o njej ne govori veliko, je to razmeroma pogosta težava. Povečane prsi so lahko včasih boleče, večinoma pa predstavljajo težavo z estetskega vidika. Razlogov za povečanje prsi pri moških je več, vendar pogosto ostanejo nepojasnjeni.  Znano je, da ginekomastijo povzročajo nekatera zdravila (za zniževanje krvnega tlaka, za zdravljenje povečane prostate in raka prostate), nekatere droge (marihuana), anabolni steroidi in redke hormonske motnje. Pri dojenčkih, mladostnikih ali starejših moških se prsi lahko povečajo zaradi normalnih sprememb spolnih hormonov.

Komu je poseg namenjen?

Večini moških povečane prsi ne povzročajo težav, nekateri pa se z njimi težko sprijaznijo. Korekcija ginekomastije je varen poseg s predvidljivimi rezultati in ga priporočam odraslim moškim vseh starosti, katerih izgled prsnega koša odstopa od osebnih estetskih idealov. Večkrat je moteče zgolj nakopičeno podkožno maščevje (psevdoginekomastija), ki zabriše možato obliko prnega koša, dodatno pa je v osrednjem delu lahko prisotno odvečno žlezno tkivo, ki ga zatipamo kot podkožno zatrdlino. Pogosto je težava moteča pri bodibilderjih, ki izgubijo praktično vso podkožno maščevje, žlezno tkivo pa ostane kot privesek pod bradavico, ki kazi možato obliko prsnega koša. Kot vsi estetski poesegi pri moških je v zadnjih letih tudi ta v velikem porastu.

Kako odstranimo povečane prsi pri moških?

Ustrezno tehniko za korekcijo ginekomastije izberemo glede na razmerje med žleznim tkivom in količino podkožnega maščevja. Če žlezno tkivo ni tipno in so prsi malo ali zmerno povečane je praviloma dovolj liposukcija, ki ne pušča vidnih brazgotin. Nakopičeno maščevje izsesamo preko tankih cevk, ki jih vstavimo skozi nekaj milimetrov velike vreze na koži. Če je žleza povečana, jo je potrebno izrezati skozi kratek rez, ki poteka ob spodnjem polu kolobarja ob bradavici. Brazgotina po tem posegu je vidna le od blizu in redko moteča. Najpogosteje se odločimo za kombinacijo obeh tehnik, kar omogoča, da natančno odstranimo ustrezne količine tkiva na pravih mestih in s tem preoblikujemo prsni koš, tako da sledovi operacije niso opazni. Pri močno povečanih prsih, pri katerih so bradavice pod kožno gubo na spodnjem delu prnega koša je potrebno dodatno odstraniti tudi kožo, tako da rez poteka po celem obodu kolobarja. Korekcijo ginekomastije praviloma opravimo lokalni anesteziji ob globoki sedaciji ali v splošni anesteziji.

 

Kako poteka okrevanje in kakšni so možni zapleti?

Približno teden dni po posegu je prisotna oteklina in posamezne modrice. Dva tedna je potrebno nositi kompresijsko oblačilo, ki zmanjšjuje oteklino in preprečuje nabiranje tekočine na mestu, kjer smo odstranili tkivo. Približno toliko časa odsvetujemo tudi večje telesne napore in težje fizično delo. Šivi se razgradijo in jih ni potrebno odstranjevati. Možni vendar redki zapleti so nabiranje krvi (hematom) ali tekočine (serom) in okužba. Pogostejša je prehodno zmanjšana občutljivost bradavic za dotik, kar izveni v nekaj mesecih.

Ali lahko spremenimo tudi položaj, obliko in velikost kolobarjev ter bradavic?

Ob odstranitvi dojk ali ločeno lahko kolobarje in bradavice poljubno zmanjšamo ali preoblikujemo. Popravimo lahko tudi vdrte bradavice ali napihnjen izgled kolobarjev. Manjše korekcije kolobarjev in bradavic lahko opravimo kot sekundarne posege skupaj s korekcijo brazgotin po primarni korekciji ginekomastije. Posegi so kratki v lokalni anesteziji okrevanje pa neboleče in nemoteče.

Peter Zorman, zdravnik, Specialist plastične in estetske kirurgije

Plastična kirurgija Zorman

fotografije: Shutterstock