Ko se ob vzhodu razpre veličastno Pohorje, se vzdolž reke Dravinje odprejo vrata v Slovenske Konjice. Prijazno podeželsko mesto je središče Dravinjske doline, ki s svojimi skrbno obdelanimi polji in vinorodnimi griči sega proti Boču, Ptujski Gori, Haloškim goricam in Dravskemu polju.

Vinska klet Zlati grič, ki velja za osrednjo točko vinarstva, je največja pridobitev v Dravinjski dolini. Iznad ravnic ob reki Dravinji skrbno obdelanih polj, travnikov, tu in tam kakšnega gozdička se dvigajo griči. Grič pomeni prijaznost, sonce, vinsko trto, tradicijo in življenje.

Vinska klet Zlati grič se nahaja v osrčju Škalc, sredi vinogradov, na katerih pridelava grozdja poteka že več kot osemsto let. Zaradi nje je v Slovenskih Konjicah vsako leto več obiskovalcev, saj leži na idilični lokaciji. Gre za klet, ki sodi med najsodobnejše v Evropi. »Poleg najnovejše tehnologije smo zelo ponosni na arhitekturo, ki je zelo posebna. 3500 kvadratnih metrov velik objekt je umeščen pod zemljo in se zliva s krajino, ki ga obdaja,« je o kleti povedal Sašo Topolšek, vodja vinske kleti Zlati grič in enolog.

Vinogradništvo in vinarstvo imata na Konjiškem bogato tradicijo, toda še nikoli prej se vina s tega zares opojno lepega vinorodnega okoliša niso mogla pohvaliti s tolikimi prestižnimi priznanji. Tudi letošnja dokazujejo kakovost, ki so odraz trdega dela ter predanosti konjiških vinarjev in enologov. Konjiški traminec, letnik 2015, je na 21. mednarodnem sejmu Gast v Splitu prejel srebrno medaljo, s prav enako se vihti tudi vino rose, letnik 2015.

Ponosni so tudi na konjiško penino. Trgatev poteka v tehnološki zrelosti grozdja. Tega razpecljajo in stisnejo v pnevmatski stiskalnici. Uporabijo samo samotok in prvo stiskanje. Vino po približno petih mesecih zorenja v nerjaveči posodi napolnijo v steklenice, kjer poteka sekundarna fermentacija. Penina zori na kvasovkah najmanj dve leti.

Konjiška bela penina je suha, po vonju zelo sveža in sadna. Njena aroma je bogata, po okusu pa deluje zelo sveže in pitno. Mehurčki so zelo obstojni in povzročajo lepo iskrenje. To je penina s posebnim značajem.

Konjiški penini rosé daje osnovno vino izrazito sadno aromo in svežino, zaradi rastišča trte pa tudi lepo mineralno noto. Prvi vtis v ustih je zelo prijeten – saden in svež; deluje lahkotno, mladostno in pitno. Vina na Konjiškem so nekaj posebnega, v njih je ujet okus, ki zadovolji pričakovanje in se zlije v harmoniji užitkov.

 

Lokacija, kjer se nahaja vinska klet Škalce, je kot nalašč za turiste. Za vnaprej najavljene skupine vam pripravijo različne programe pokušnje vin. Prostor je odličen za druženje manjših ali večjih zaključenih družb, razne predstavitve in poslovna srečanja, kjer ne bo manjkalo dobrih vin in okusnih jedi.

Sprehod po vinski cesti skozi vinorodne Škalce ostane nepozaben v vsakem letnem času in ob vsakem vremenu. Na Škalcah so v stanovanjskem delu urejeni tudi trije apartmaji Zlati grič, med čudovitimi vinogradi pa je tudi golfišče. Je pravi biser med golfišči, očem malo skrit, morda ne največji, zato pa najlepši. Razgibano igrišče ima devet igralnih polj, katerih skupna dolžina je 2500 metrov. Igrišče je prijetno za igranje, vendar zahteva zelo natančne udarce. Tik nad golfiščem med škalskimi vinogradi je Gostilna Grič. V senci pod košato češnjo na letnem vrtu gostilne se vam bo čas ustavil vsaj za trenutek s pogledom na naravne lepote.

Vredno si je ogledati tudi klet Žičko, ki je bila zgrajena v 16. stoletju. Kartuzija je pomembna za pridelavo vina, saj Zlati grič v njenih kleteh zori svoje vrhunske penine.

Vas Žiče postaja turistična z ogledom pletarstva, kovaštva in mlinarstva. Od tam se vije dolina Svetega Janeza z znamenito Žičko kartuzijo iz 1160. leta. Tod so menihi s svojim delovanjem pustili velik pečat dogajanju na Konjiškem. Med mogočnimi zidovi srednjeveškega samostana se sliši tišina in blago občuti mir. Doživetje mogočnega pomnika naše preteklosti dopolnjujeta zeliščarstvo Iršič in ponudba najstarejšega slovenskega gostišča Gastuž iz leta 1467.

Konjičani imajo radi svoje mesto in vasi. Radi imajo podobe prijaznosti, objem lepote in radovedne obiskovalce. Vsako srečanje z mestom cvetja in vina ter ljudmi, ki tukaj živijo, dajo novo spoznanje. »Nekoga moraš imeti rad,« je zapisal v Slovenskih Konjicah rojeni pesnik Ivan Minatti.

Zlati griči so naraven park, galerija čudovitih slik ob pogledih na urejene vinograde, ki vam bo zagotovo še dolgo ostal v lepem spominu.

besedilo: Andrej Završnik, fotografije: Zlati Grič