Pozno jeseni se v gorah okoli Obertauerna prične ples snežink: mehki snežni kristali počasi padajo z oblakov in z belo tančico prekrivajo pokrajino pod seboj. Sneg utiša zvoke, vse robato in ostro se zavije v mehko vato. Kdor pozorno prisluhne, bo lahko slišal celo tiho naletavanje snežink, medtem ko debela odeja iz lahkega naravnega snega raste centimeter za centimetrom. Posebnim klimatskim razmeram, ki so značilne za avstrijsko gorovje Ture, gre zahvala, da oblaki s severa in juga bele snežinke razporedijo prav po celotnemu kraju Obertauern. Pogosto sneg zapade že oktobra in zdrži do maja, torej skoraj sedem mesecev. To, da je v Obertauernu snežna odeja zagotovljena, je potrdila tudi študija, objavljena v letu 2016, ki jo je opravil tirolski raziskovalec smučarskega turizma Günther Aigner. S 264 cm maksimalne povprečne višine snežne plasti je Obertauern vodilni na lestvici sedmih s snegom najbolj obdarjenih zimskih središč v Avstriji.

Iz središča kraja, ki leži na nadmorski višini 1.740 m, se po gorskih pobočjih kot pajkova mreža razprostirajo proge, vse do nadmorske višine 2.313 m. Ponudba »Ski in Ski out« velja za vsako točko kraja. Smučarski navdušenci so po le nekaj zavojih že na odlično pripravljenih progah, na katerih na lahko po zaslugi enkratne kakovosti naravnega snega doživijo poseben, svoboden občutek vožnje. Žičnice potekajo tako, da je mogoče v smeri urinega kazalca ali v nasprotni smeri prevoziti vse proge, dokler ne pridete spet na izhodišče. Ta legendarna ‘Krožna proga po Turah’ (Tauernrunde) je opremljena s 26 sodobnimi žičnicami in vlečnicami, ki delujejo kot povezovalni elementi med programi v skupni dolžini pribl. 100 km. Tudi če želite prečkati cesto, vam ni treba odpeti smuči, kajti za to so postavili posebne smučarske mostove.

Obertauern s prekrasnim naravnim snegom je več kot samo igrišče za ‘urbane mladostnike’, saj navdušenje nad njim prežema vse starostne skupine, tudi številne družine z otroki. V kraju deluje sedem šol smučanja in deskanja, ki skrbno poskrbijo za najmlajše smučarske nadobudneže. Tako se je leta 2019 odprl še svet doživetij »Bobby Land«, v katerem se mali smučarski začetniki naučijo smučanja na igriv način. Otrokom, ki so že spretni na smučeh, pa okoli 60 km lahkih prog nudi idealne pogoje.

Ko se smučarji in deskarji že odpravijo v lokale s ponudbo Après Ski, številni snežni teptalci že pripravljajo proge za smučarske užitke naslednjega dne – z izjemo ene: ‘gamsove’ proge »Gamsleiten 2«, ki jo preparirajo le delno in v nerednih razmakih. Gre za eno najbolj strmih grbinastih prog v Evropi, ki velja za črno progo in predstavlja zahteven izziv za izkušene smučarje in deskarje. Kdor si drzne spustiti se po tej progi, ga brez dvoma čaka nepozabna pustolovščina, ki jemlje sapo.

Deskarji in smučarji prostega sloga se najraje srečujejo v snežnem parku ‘The Spot’. Od začetniških tras in drogov ‘rails’ vse do boksov in skokov – tu ponujamo vse, kar je ljubo ‘shredderjem’. V Obertauernu je med drugim nastala tudi skupnost kajtarjev na snegu (t.i. snowkiter). Lastna šola za kajtanje na snegu je osrednja točka, ki združuje ljubitelje tega navdušujočega trendovskega športa.

Na zimski športni destinaciji z največ snega v Avstriji se na vrhove ne pripeljete le z žičnico. Tudi kulinarika v Obertauernu daje gostom krila in jih popelje v nove višave. Pred zasneženo gorsko kuliso vam prijetne izbe in koče s prasketajočim ognjem v kaminu ter rustikalni in sodobni hoteli na krožnikih pričarajo solnograške okuse. Naj bo krepko ali sladko – regionalni izdelki so vedno domiselno in pestro kombinirani ter poskrbijo za pravo okrepčilo.

Obertauern še zdaleč ne prepriča le s svojo zanimivo zimsko športno ponudbo. Regijo lahko odkrivate tudi zunaj zasneženih hribov in smučišč, npr. ob pogledu na vrhova Zehnerkarspitze ali Hundskogel, in to skupaj z užitkom za brbončice. Tradicionalni vlivanci s sirom (Kasnock’n) v ponvi, krepka juha s fritati ali sladek kvašeni cmok (Germknödel): kuhinja v Obertauernu je domača, a ne neizrazna. Namesto tega je prefinjena prav tako, kot je raznolika, in ob tem vedno pristna. Mnogi gostinski obrati v regiji vsak zase odpirajo ozek kulinarični svet in so pravi kraj, kjer se obiskovalci ogrejejo in uživajo. V Obertauernu je več kot 50 koč in restavracij, ki zagotavljajo avstrijske vrhunske užitke v prijetnem vzdušju tako čez dan kot tudi zvečer. Niti sveže točenemu pivu in domačemu žganju se v regiji ni treba odreči.

presse@obertauern.com

www.obertauern.com