Morda Aci Urbajs ni prvi biodinamični vinar na Slovenskem, je pa vsekakor najbolj znan in najdoslednejši. Temeljito poučen o Steinerjevih metodah že 15 let sme uporabljati znamko demeter. V šentjurskem trikotniku hribov Kalobje, Rifnik in Resevna se je znašlo več ekoloških in biodinamičnih kmetov, ki s svojim načinom kmetovanja kažejo hvaležnost za to, kar so dobili od narave: ekološka hrana po njihovem prihaja iz žive zemlje in torej predstavlja zdravilo.

 

Ko sedemo k obedu in kozarcu organskega vina v njegovi stari leseni hiši v Rifniku, ki je še iz časov pred Marijo Terezijo, Aci natoči svoje biološko-dinamično vino v kozarce, ki si jih je sam zamislil (naredili pa so jih v Rogaški Slatini). So stožčaste oblike in na dnu neravni ter spominjajo na hrib Rifnik, pa tudi na glineno utež, ki so jo v bronasti dobi rifniški predniki uporabljali pri tkanju blaga. »Biodinamična praksa mi je v pomoč, da spodbujam vitalne sile življenja. S kompostom naših konj skrbim za plodno zemljo, s škropivi krepim odpornost rastlinam, da jeseni dobim zdravo grozdje. Le sprešam ga in zaupam vilam rodovnicam: kvasovkam, encimom, glivam, ki so iz zemlje prešle na grozdje, in rodi se vino, ki odstira arhetip rifniškega vina,« razlaga, ko nataka zvrst organic anarchy, biodinamično vino brez dodanega žvepla, iz sort šardone, kerner in laški rizling.

V vinogradu ima, razen teh treh sort, še sivi pinot in kot edino rdečo sorto modri pinot. Vsa njegova vina eno leto preživijo na drožeh.Če smo bili prvi, ki smo pili iz njegovih novih kozarcev nov letnik anarhije, smo kot prvi poskusili tudi njegovo penino, ki pa bo v steklenicah na pivce počakala vsaj še eno leto.