V družini Vračko korenine vinogradništva segajo v leto 1908. Na skoraj 7 ha vinogradov danes že 4. generacija prideluje sveža mirna vina, posebna vina zorjena v lesenih sodih, ter peneča vina, ki jih pridelujejo po klasični metodi.

Matej Vračko

Njihovi vinogradi se nahajajo na SV Slovenije, v kraju Jurij, natančneje na JZ pobočju Grušene. Sajenje in oskrba vinogradov, negovanje pridelka, staranje vina v kleti in na koncu polnjenje v steklenice je delo lastnih rok. Gradijo na izkušnjah in novih idejah. Vsako leto na novo, z vse večjim navdušenjem in z visokimi standardi ohranjajo kakovost in tipičen značaj njihovih sort vina. Grozdje trgajo ročno, ko dosega optimalno zrelost, kar jim omogoča, da vsako vino razvije svoje sortne značilnosti.

Pred kratkim je nova mlada generacija poskrbela za to, da so odprli eno najmodernejših vinskih kleti v Sloveniji. Impresiven objekt poleg vinske kleti zajema tudi velik degustacijski prostor, sobo za razne konference oz. srečanja ter čudovito teraso z razgledom na okoliške vinograde. Paleta vin Vračko je bogata, trenutno ponujajo 3 penine in 11 belih in rdečih vina, od svežih linij pa vse do maceriranih in vin, zorjenih v hrastovih sodih.

Vino  Vračko, Grušena 8, Zgornja Kungota

tel.: +386 31 707 656

info@vinovracko.si, www.vinovracko.si

fotografije: Dean Dubokovič