Hotelska skupina Lošinj Hotels & Villas je v sklopu enoloških »masterclassov« v Boutique Hotelu Alhambra predstavila enega od vodilnih vinarjev na svetovni enološki sceni – Château Mouton Rothschild. Hervé Gouin, globalni ambasador za vina Baron Philippe de Rothschild nam je razkril marsikatero skrivnost njihovega uspeha. Vinarstvo Château Mouton Rothschild iz pokrajine Bordeaux je posebno zaradi tega, ker je Baron Phillippe de Rothschild prvi stekleničil vina v svoji kleti in na buteljke svojih visokokakovostnih vin namestil etikete.

 

Posestvo Château Mouton Rothschild se nahaja v najbolj poznani vinski regiji v Franciji in velja za eno od vodilnih vinotek na svetu. Osnovna značilnost proizvodnje vina je spoj najsodobnejših tehnik v vinarstvu in tradicija Bordeauxa. Od najboljših evropskih vin je Rothschild najbolj znano. Verjetno je tudi baron Philippe de Rothschild najbolj znan član te družine. Pri svojih dvajsetih je od svojega očeta barona Henrija prevzel vodstvo posesti Château Mouton Rothschild. Philippova vizija je spremenila svet vin: izumil je ustekleničevanje, imenovano Château, najel velike umetnike, da bi mu ilustrirali nalepke za vino, in v partnerstvu z Robertom Mondavijem leta 1979 ustvaril v ZDA Opus One.

 

Tekom večerje v a la carte restavraciji Alfred Keller Boutique Hotela Alhambra smo se pobližje spoznali z odlikami ponujenih vin, ki smo jih povezali z izbranimi gurmanskimi presežki glavnega šefa restavracije Alfred Keller, Melkiorja Bašića in chefa restavracije La Cape iz Bordeauxa, Thomasa Braslereta. Vsak hod je spremljalo posebno vino: Vielle Vigne du Levant Grand Cru; Lamandier-Bernier, 2008, nato Chardonnay, Domaine de Baron Arques, 2015, Aile d’Argent, Chateau Mouton Rothschild, 2013, Chateau d’Armailhac, 2004, potem skupaj servirana Chateau Clerc Milon, 2003 in Chateau Mouton Rothschild, 1998, ter za konec Chateau Coutet, 2004.

S takšnimi gastro–enološkimi dogodki je cilj ekipe Boutique Hotela Alhambra renomirane vinske etikete predstaviti širši množici. Njihova klet namreč šteje že preko 350 izjemnih domačih in tujih etiket.

besedilo: Andrej Završnik, fotografije: Dean Dubokovič

www.losinj-hotels.com