Preprosta ideja, ki se je rodila v majhnem mestecu Ibach-Schwyz v Švici, je s pomočjo izumiteljskega duha postala blagovna znamka, ki jo ljudje po vsem svetu povezujejo s tradicijo, kakovostjo izdelave, inovativnostjo in ikoničnim dizajnom. To je Victorinox s svojim legendarnim Swiss Army Knife.

Karl Elsener je imel jasno vizijo – ustvariti je želel donosno podjetje, ki bi zagotavljalo delovna mesta svojim someščanom. Od samega začetka mu je bila v veliko oporo njegova mati Victoria. Leta 1891 je skupaj s 27 stanovskimi kolegi ustanovil švicarsko združenje proizvajalcev rezil in se potegoval za proizvodnjo noža za švicarsko vojsko – žal pa je hitro doživel razočaranje. Velik industrijski obrat iz Solingena v Nemčiji je namreč pripravil veliko ugodnejšo ponudbo, zato je večina članov združenja odstopila od projekta.

Karl Elsener pa se ni vdal v usodo in nad projektom ni obupal. Posel je na koncu sicer dobil, a je zato porabil vse svoje prihranke. Na pomoč so mu priskočili sorodniki, in podjetje jim je uspelo rešiti pred stečajem. Leta pozneje, ko je bil švicarski žepni nož že zgodba o uspehu, je Karl Elsener izposojen denar skupaj z bogatimi obrestmi tudi vrnil sorodnikom.

Prodajni uspeh švicarskega oficirskega in športnega noža

Nož, ki ga je podjetje proizvajalo za švicarsko vojsko, je bil sicer zelo robusten, a tudi zelo težak. Karl Elsener je zato za potrebe oficirjev švicarske vojske razvil lažji, elegantnejši model s še več možnostmi uporabe. Nov preklopni model je imel dve vzmeti, na katerega je bilo vezanih šest različnih orodij. Karl ga je imenoval oficirski in športni nož. 12. junija 1897 pa ga je tudi zaščitil s patentom.

V nasprotju z vojaškim nožem oficirski (danes Swiss Army Knife) nikoli ni postal obvezen del opreme švicarske vojske in še danes ga morajo oficirji kupiti sami.

Zgodba o uspehu oficirskega noža se je začela pisati na novo po koncu druge svetovne vojne. Swiss Army Knife so v vojaških trgovinah AAFES (Army and Airforce Exchange Service) v velikih količinah začeli kupovati ameriški vojaki, nastanjeni v bazah po Evropi. Oficirski žepni nož je naenkrat postal poznan po vsem svetu in povpraševanje po njem se je neenakomerno povečalo.

Skozi zgodovino so bila prvotnemu Swiss Army Knife dodana številna orodja in funkcije. Trenutno je oficirski žepni nož možno kupiti v več kot sto različnih izvedbah. Največji serijsko proizvedeni model se imenuje SwissChamp in ima kar 33 različnih orodij. Sestavljen je iz 64 sestavnih delov, tehta samo 185 gramov in ga lahko brez težav držite v roki.

Izvirni švicarski žepni nož

Večfunkcijska vzmet je tisti izum, ki je verjetno najbolj zaslužena za uspeh in svetovno slavo žepnega noža znamke Victorinox. Vezava šestih različnih orodij na samo dve vzmeti je namreč omogočila proizvodnjo elegantnega in lahkega oficirskega modela noža.

Za proizvodnjo obeh glavnih rezil se uporablja nerjaveča zlitina kroma in molibdena. Kaljenje jekla poteka pri temperaturi tisoč 40 stopinj Celzija, popuščanje pa pri 160. Tako proizvedeno jeklo ima trdoto RC 56 (RC = Rockwell C, enota za trdoto). Za lažjo primerjavo – trdota žage za les, škarje ali pilice za nohte znaša RC 53, odpirača za buteljke in konzerve RC 52, vzmeti pa RC 49. Zaradi manjše skupne teže se vmesne lamele (plasti med orodji) že od leta 1951 izdelujejo iz aluminija. Zakovice in rozete so narejene iz medenine, stranice pa iz celidorja ali poliamida.

Za vnovično brušenje rezila pri Victorinoxu priporočajo brusilni kamen – samo jeklo je namreč pretrdo, da bi ga lahko brusili z ročnimi brusi. Znak visoke napetosti vzmeti je tipičen »klik«, kadar rezilo zaprete. Napetost vzmeti ostane nespremenjena tudi po večletni pogosti uporabi.

Odpirač za konzerve, ki ga je podjetje patentiralo leta 1951, po kakovosti presega odpirače vseh drugih proizvajalcev žepnih nožev. Konica odpirača je oblikovana tako, da z njim brez težav odvijete tudi manjše ravne ali križne vijake.

Noži za gospodinjsko in profesionalno uporabo

Glavna konkurenčna prednost proizvodnega obrata v mestecu Ibach-Schwyz je zelo natančna obdelava jekla. Dokaz za to niso le svetovno znani žepni noži, ampak tudi zelo široka izbira nožev za gospodinjsko in profesionalno uporabo v kuhinjah ter mesarijah.

Pomembna kriterija pri uporabi teh nožev sta ergonomska ustreznost in praktičnost, seveda v kombinaciji s kakovostjo rezila Victorinox. Ponudba nožev za gospodinjsko in profesionalno uporabo obsega širok izbor najrazličnejših rezil, vrh tega pa predstavlja linija kovanih nožev.

Victorinox navdušuje ljudi po vsej zemeljski obli. V trgovinah Flagship in Brand lahko kupci odkrivajo svetove žepnih, gospodinjskih in profesionalnih nožev, ročnih ur, potovalne prtljage, oblačil in parfumov. Glavne značilnosti blagovne znamke, kot so kakovost, tradicija, inovativnost in funkcionalnost, so v teh trgovinah predstavljene pristno, izvirno in verodostojno. Združevanje različnih kategorij izdelkov pod eno streho ponuja kupcu edinstveno doživetje nakupa z enkratnim vpogledom v filozofijo in vrednote podjetja.

Uvoznik za Slovenijo:

Rösler, d. o. o.
Rajšpova ulica 22
2250 Ptuj

tel.: 02 749 38 60
www.rosler.si
info@rosler.si