V vasi Filozići je le okoli 30 hiš. V eni od njih je Igor Zlatkov, ki je nekoč živel na Reki, nato se je preselil v otoško meditativno divjino, z družino ustvaril permakulturno kmetijo. Ostale hiše v vasi so večinoma nenaseljene, le tri družine živijo tam celo leto.

Igor vam lahko ponudi preproste malice ali pa se z njim v naprej dogovorite za popolen obrok v prijetni vaški domačiji. Poleg hrane lahko tam degustirate tudi vina in travarico, ki je narejena iz dvajsetih zelišč in korenov in odležana izključno v lesenih sodih.

Kar se tiče hrane, vam Igor pripravi jedi iz dimljene in sušene ribe, skuha enolončnico v kotlu na odprtem ognju, makrobiotske obroke z zelenjavo z lastnega vrta, na katerem je vse pridelano na organski način. Najbolj boste veseli, če vam bo pripravil gregado, v kateri so ribe iz bližnjega morja ali pa divji prašič oziroma jelen.

 

Do lepe plaže je tri kilometre hoda. Pri njih so pogosto nastanjeni kakšni umetniki, saj radi gostijo umetniške kolonije. Bodo pa tudi vas! Poleti lahko nastanijo 20 in pozimi 10 gostov, ki jih greje čudovito odprto ognjišče.

Igor Zlatkov ročno izdeluje tudi razne uporabne predmete iz lesa, kot so deske za rezanje, držala za pršut, servirne deske… vse to je narejeno iz enega kosa prečudovitega lesa. Vsi spominki, ki jih Igor imenuje “Tramontana wood craft” so umetniška dela in vsak za sebe unikat.

Predno boste obiskali umetniško kmetijo Filozići, jih pokličite na telefonsko številko +385 91 2886 144.

fotografije: Dean Dubokovič