V znamenje spoštovanja tradicionalnih japonskih ročnih spretnosti in prefinjenih načinov izdelave je Lexus naročil prvi avtomobil na svetu, ki bo okrašen s tatuji. Za ta unikatni projekt so se povezali z londonsko umetnico Claudio De Sabe, ki ustvarja tatuje, z njimi pa je okrasila športnega terenca Lexus UX.

Umetnici je kot “platno” služil povsem beli Lexus UX, namesto igle za tetovažo pa je uporabljala posebno vrtalno napravo Dremel. Celotno površino avtomobila je okrasila s podobo krapa koi, ki je tudi sicer pogost motiv v tradicionalni japonski umetnosti, v kateri služi kot simbol sreče in vztrajnosti.

O nastajanju tega nenavadnega avtomobila je Lexus posnel tudi zakulisni kratki film, ki si ga je mogoče ogledati na povezavi Tattooed Car – how it was done.

Claudia je najprej uporabila vrtalni stroj za odstranjevanje laka in ustvarjanje posebnega vzorca. V nadaljevanju je uporabila 5 litrov posebne barve, s katero je poudarila detajle. Končni dotik je izvedla z zlatimi lističi in z njimi dosegla dodaten tridimenzionalni učinek. Vse skupaj pa je zaščiteno z dodatnim nanosom prozornega laka, ki omogoča, da je avtomobil povsem uporaben za vožnjo na cesti.

Celoten proces tetoviranja UX-a je trajal kar šest mesecev. To vključuje ustvarjanje vseh potrebnih skic in seveda tudi dejansko izvedbo, za katero je umetnica vsak dan potrebovala najmanj osem ur intenzivnega dela.

S tatuji okrašeni UX seveda nima določene cene. Po ocenah pa naj bi njegova vrednost znašala več kot 120.000 britanskih funtov (približno 135.000 evrov).

Celoten projekt je tudi svojevrstno posvetilo mojstrom takumi, ki jih pri znamki Lexus uporabljajo za izvedbo številnih pomembnih detajlov, s katerimi svojim sicer izjemno tehnološko dovršenim avtomobilom dodajajo pridih ročnega dela. Lexus tudi sicer podpira različne oblike japonske tradicionalne umetnosti: določene površine v kabini so izvedene po vzoru papirja vaši, s katerimi je ustvarjeno ozračje, ki spominja na tradicionalne japonske interjerje.