Alta Badia je zopet dokazala, da sodi po gastronomski, enološki in nenazadnje tudi smučarski plati v sam svetovni vrh. O gastronomskih prireditvah v tem čudovitem južnotirolskem turističnem središču smo že veliko pisali. Tam namreč  že vrsto let pripravljajo dogodke, povezane z vrhunsko kulinariko. Začelo se je s Chef’s Cup-om, sledil je Ski Safari Gourmet, Wine Skisafari, Care’s, Sommeliers on the slope, La Dolomitica in še bi lahko naštevali. In ker je tam vsako leto nekaj novega, so letos za novinarje namesto Skisafari Gourmet-a v januarju pripravili dogodek, imenovan »Table Hopping«. Ker se Alta Badia lahko pohvali z odlično kulinarično ponudbo, saj na razmeroma majhnem področju premorejo kar tri restavracije, ki se ponašajo z Michelinovimi zvezdicami in to ena s tremi, ena z dvemi in ena z eno, je bil tudi program dogodka naravnan tako.

Na belih strminah se je zbralo pet vrhunskih kuharjev, med katerimi je bil tudi naš Tomaž Kavčič. Pridružili so se jim še proizvajalci vina iz Italije. Neformalno druženje chefov kulinarike z zanimivimi pogovori o kulinaričnih trendih, brez tekmovanja v kuhinji, ampak z vzajemno predstavitvijo najnovejših receptov, se je iz leta v leto izjemno razvijalo, zato danes predstavlja in postavlja smernice v kulinaričnem svetu. Tokrat so dnevno dogajanje gostile gorske koče z gosti: barman Thomas Pozzato je pripravil Cocktail Al-Pino v Ütia Jimmy, Matteo Metullio z dvemi zvezdicami nas je presenetil v Ütia Piz Arlara, edina ženska na dogodku Cristina Bowerman z eno zvezdico v Ütia I Tablá, domačin Nicola Laera z eno zvezdico v Ütia Las Vegas in kot že omenjeno naš Tomaž Kavčič v Ütia Bamby, ki nas je pocarkljal z osvežilno zelenjevno sadno sladico in s svojim ginom Monologue.

Dan prej smo se povzpeli na 2778 metrov visok vrh Lagazuoi, s katerega smo se po čudoviti progi v osupljivem naravnem okolju, kjer je pred 100 leti divjala prva svetovna vojna, s smučmi spustili v dolino in se vmes dobro najedli v znameniti koči Scotoni, kjer slovijo po odličnem mesu, ki ga spečejo na odprtem žaru na oglje.

Še isti večer nam je v koči Ütia Tamá svoje kuharsko znanje prezentiral chef Diego Rossi, ki drugače razvaja brbončice gostov v restavraciji Trippa v Milanu.

Novi audi A6, s katerim smo se tokrat odpravili na naše kulinarično potovanje, je le še eden v vrsti dovršenih izdelkov iz Ingolstadta, ki prepriča z vsem, kar ponuja, obliko, motorjem, pogonom in gospodarnostjo. Spet se je izkazalo, da je A6 dovršen avtomobil. Brezhibna oblika, vrhunski šestvaljni dizelski agregat, superioren štirikolesni pogon quattro in imidž, ki ga izžareva, je prišel do izraza tudi v tako mondenem okolišu, kot je Alta Badia.

Kulinarično doživetje v Alta Badii je vsako leto nekaj posebnega, dogodek, ki ga pač ne pozabiš. Tudi v tej zimi se bo tam zvrstilo še nekaj dogodkov, ki dokazujejo, da so Južni Tirolci mojstri ne samo v pripravi vrhunskih smučarskih prog pač pa tudi odlične hrane. In tako, kot znajo to stvar zapakirati oni, jo najbrž ne zna nihče drug.

www.altabadia.org

besedilo: Blaž Kordelič, fotografije: Dean Dubokovič