Verjetno ste na kakšnem jezeru opazili na deskah stoječe ljudi, ki sinhronizirani z naravo veslajo in se sproščajo? Bolj radovednim je google zaupal, da gre za trenutno najhitreje rastočo vodno aktivnost stand up paddling ali krajše SUPanje. Nekaterim se zdi zelo enostavno. Drugi se sprašujejo, kako lahko stojiš ne da bi padel z nje. Vsi, ki pa so poskusili, so ugotovili, da jim ustreza bolj, kot so sprva pričakovali. Zakaj?

Supanje na eni strani zna zadovoljiti željo po sprostitvi, zabavi, raziskovanju, na drugi strani željo po večji aktivnosti, resnem športanju. Že pri preprostem veslanju mora telo ohranjati ravnotežje in tako ves čas stabilizirati mišice.

Stopnja aktivnosti se potem le še stopnjuje, saj s hitrejšim vesljanjem, daljšimi razdaljami in adaptiranimi vajami fitnes programa pridobivamo kondicijo, vzdržljivost in moč v mišicah. Pri tem bolj ambicioznem supanju pride do izraza pomembnost pravilne tehnike.

Pri nepravilnem supanju se hitreje utrudimo, bolijo neprave mišice, hitro pride do poškodb. Temu se lahko izognemo z obiskom tečaja supanja, ki ga v Sloveniji izvaja Bananaway ekipa ASI (Academy Of Surfing) certificiranih SUP inštuktorjev. Program veslanje razdela po korakih, razloži najpogostejše napake in tehnike samoreševanja ter poudari kulturo supanja, ki bi jo morali spoštovati.

Razlog, zakaj je supanje z odprtimi rokami sprejel tako širok krog ljudi, je pa preprostost aktivnosti. Ker se za začetek ne zahteva kakšne posebne športne pripravljenosti, se s supanjem lahko ukvarjajo vsi od najmlajših do mladih po srcu.

Poleg osebnih predispozicij je SUP deska tista, ki v večji meri prispeva k stabilnosti. Bolj je trdna, bolj je stabilna. Z razvojem oblike in tehnologije so se tudi napihljive deske začele obnašati kot trdne, njihove prednosti v shranjevanju, vzdržljivosti, predvsem pa v transportu pa so naredile revolucijo in vplivale na širjenje in popularnost samega športa.

Seveda tudi med napihljivimi SUPi prihaja do velikih razlik. Pri nakupu ali izposoji moramo biti pozorni, da se osrednji del, na katerem stojimo, pod težo ne začne upogibati. V primerjavi napihljivih SUPov na slovenskem trgu smo veliko prednost morali priznati supom Red Paddle Co., katere je edine mogoče napihniti do 1,7 bara, nekateri modeli pa so še dodatno ojačani z RSS stabilizacijskimi letvicami, ki supu dodajo 40 odstotkov večjo stabilnost. SUP skupaj z zložljivim veslom enostavno pospravimo v torbo na koleščih ter ga odložimo v prtljažnik avtomobila, vzamemo na barko, se z njim odpravimo na letalo, …

Če želite popestriti nedeljski izlet, počitnice na morju, si privoščiti drugačno potovanje, potem SUP enostavno morate vzeti s seboj. Vas pa opozarjamo. Vaš življensjki stil se bo spremenil. Na bolj aktivno in zabavno.

https://www.bananaway.si/