Vsako leto se v Alta Badii poleg ljubiteljev smučanja zbere tudi pisana druščina vrhunskih chefov, ki na belih strminah obiskovalcem pričara vrhunsko kulinarično doživetje na več dogodkih. Eden od njih je tudi Gourmet Ski Safari, ki poteka vsako leto v decembru ob začetku smučarske sezone.

Da je to posebno doživetje, smo se prepričali tudi sami in se že tretje leto zapored odzvali povabilu organizatorjev. Udeležili smo se namreč prvega takšnega dogodka v sezoni in navdušenje je bilo spet popolno.

Že četrto leto zapored se je v tem letovišču decembra zbralo več vrhunskih chefov kulinarike in proizvajalcev vina iz Italije, prvič tudi z dvema gostoma iz tujine, na tradicionalnem tridnevnem dogodku Gourmet Ski Safari. Dogodek smo začeli s pokušino mojstrovin v hotelu Ciasa Salares, kjer je svoje znanje pokazal najmlajši italijanski nosilec Michelinove zvezdice, Matteo Metullio, nadaljevali pa v samem kulinaričnem vrhu Alta Badie pri Norbertu Niederkoflerju, chefu kuhinje restavracije St. Hubertus z dvema Michelinovima zvezdicama (Hotel Rosa Alpina).

Neformalno druženje chefov kulinarike z zanimivimi pogovori o kulinaričnih trendih, brez tekmovanja v kuhinji, ampak z vzajemno predstavitvijo najnovejših receptov, se je iz leta v leto razvijalo, zato danes predstavlja in postavlja smernice v kulinaričnem svetu. Sam dogodek privablja obiskovalce od vsepovsod na degustacije v kočah po smučišču. Tokrat so dnevno dogajanje gostile gorske koče Bioch (Norbert Niederkofler), I Tabla (Esat Akyildiz iz The Ritz-Carlton Almaty – Kazahstan), Col Alt (Nicola Laera), Club Moritzino (Matteo Metullio) in Piz Arlara (Thorsten Probost – gost iz Avstrije – Lech).

Da Italijani niso le izvrstni kuharji in vinarji, temveč tudi odlični arhitekti in oblikovalci, smo se prepričali ob večerji v idilični koči L’Tama v Badii, kjer so poznani po odličnem mesu lastne pridelave.

Kulinarično doživetje v Alta Badii je vsako leto nekaj posebnega, zagotovo pa dogodek, ki ne gre hitro v pozabo. Tudi v tej zimski sezoni se bo tam zvrstilo še nekaj podobnih dogodkov, ki dokazujejo, da so Tirolci mojstri, ne samo v pripravi vrhunskih smučarskih prog, temveč tudi odlične hrane. In tako kot znajo to stvar zapakirati oni, jo najbrž ne zna nihče drug.

www.altabadia.org