Začetki golfa na Bledu segajo v davno leto 1937, ko je bila tam odigrana prva uradna igra golfa na igrišču z devet luknjami, kar je oznanilo rojstvo golfa na tem območju. Po prvi svetovni vojni si je namreč takratni Jugoslovanski kralj Aleksander Karađorđević izbral Bled za svojo poletno rezidenco, kar pa je sem privabilo premožne goste in plemstvo iz vse Evrope.

Golf klub Royal Bled je skriti zaklad evropskega golfa, ki ponuja svojim članom poleg osupljivega igrišča v edinstvenem naravnem okolju s podobo raja na zemlji tudi ekskluzivne članske ugodnosti. Za vse podobno misleče s celega sveta, ki uživajo življenje in delijo strast do golfa, se tu se srečujeta tradicija in prestiž, vrhunska ponudba in topel osebni pristop, je dom  članom, ko niso doma.

Golf igrišče sestavljata Kraljevo igrišče z osemnajst luknjami in Jezersko igrišče z devetimi luknjami. Golfiste iz vse Evrope privabljata tako strateška postavitev igrišča kot tudi popolna spokojnost, ki jo zagotavljajo veličastne gore in obširne doline slovenskih Alp. Jezersko igrišče, ki ga je zasnoval Donald Harradine, je popolna kombinacija spektakularnega razgleda in izziva polnih površin, ki jih v celoto povezuje valovit teren Royal Bleda.

Po renovaciji je bila Kraljevi hiši vrnjena vsa njena slava in veličastnost: prefinjena notranjost, odprt kamin in udobno pohištvo ustvarijo edinstveno, a domače vzdušje, zaradi katerega se gostje vedno znova vračajo in uživajo v sproščujočem ugodju, ki jih obdaja. Kompleks sestavlja edinstvena restavracija z odprtim kaminom, ogromna terasa ter 10 luksuznih suit v prvem in drugem nadstropju. Vse sobe so opremljene s sodobnimi napravami, razkošnim pohištvom, nudijo pa ene najlepših razgledov, kar jih je moč najti v Sloveniji.

Restavracija

Z navdihom iz krajevnih in sezonskih sestavin ter poudarkom na modernih in mednarodnih jedeh so obedi v Royal Bled vedno nepozabna izkušnja. Vrhunski šef Mirko Stojić ustvarja moderne, lokalne in mednarodne jedi s poudarkom na svežih lokalnih sestavinah, goveji »steak« iz slovenske govedine, klobase »Royal« in izbrane, ročno narejene hišne specialitete. Sam pripravlja tudi marmelado, različne omake, ajvar, klobase, mortadelo, stisnjeno šunko, čevapčiče, sladoled in še marsikaj drugega. Ne gre, da obiskovalci ne bi poizkusili še znamenite blejske kremne rezine pa tudi kraljevega praženca z brusnično marmelado, domačega sladoleda in sufleja.

Glavni moto chefa Mirka je, da dejanja govorijo glasneje od besed. Zato nerad govori o svojem delu in hrani, veliko raje jo pripravlja. V kuhinji, v pari, zraven nožev, ob kupu posode in njegovem najljubšem vonju bazilike z veseljem pokaže svoj dar. Rojeni Beograjčan se je po končani kuharski šoli najprej izpopolnil v pripravi bogate srbske nacionalne kuhinje, potem pa ga je pot odnesla v svet. Prvi postanek, ki ga je naredil na gastronomskem zemljevidu sveta, je bil Kopenhagen, kjer je delal v znameniti Nomi. Zatem je Mirko zasadil kulinarično zastavico v Sankt Peterburgu, nato še v Bostonu, od leta 2017 pa razvaja goste v »Raju na zemlji«, najlepšem golf igrišču v Sloveniji. Mirko ne skriva navdušenja nad Slovenijo in kot pravi, sta ga že med prvim obiskom očarala tako dežela kot slovenska kulinarika, pozneje se je to prepričanje samo še utrdilo.

fotografije: Dean Dubokovič

Restavracija Devetka, Golf igrišče Royal Bled, Vrba 37a, Lesce

tel.: +386 1 200 99 11

R9@royalbled.com

www.royalbled.com