Tian, vrhunska vegetarijanska restavracija v samem središču Dunaja, so sedma nebesa, ne le za ljubitelje brezmesne hrane, temveč vse, ki prisegajo na kvaliteto. Ali pa michelinove zvezdice. Ko se radovedno pozanimam o pomenu imena Tian, izvem da je dobila ime po lastniku Chrisu Tianu, a ne preseneča, da pomeni tian v kitajščini nebesa. Kraj, kjer hrana ohrani ali dobi dušo. Tian – nebesa, ki so na spisku “moram poskusiti,” ko sem na Dunaju.

V samo šestih letih delovanja si je restavacija poleg michelinove zvezdice v letu 2014, prislužila še 3 kape enega najvplivnejših francoskih vodnikov po restavracijah – Gault Millau (17 od 20 točk).

Kot pravi glavni šef kuhinje, Paul Ivić, delno naše gore list, saj je oče po rodu iz Šibenika, hrana ne potrebuje posebnega jezika, temveč dušo. Da hrana ohrani dušo, je njegovo vodilo tudi pri kuhanju, kjer upoštevajo in spoštujejo naravne ritme, jedi pa pripravljajo iz organsko pridelane in čim bolj lokalne, sveže hrane, iz pravičnega trgovanja. Zavedajo se namreč, da je samo s kvalitetnimi vhodnimi surovinami možno pripraviti kvalitetno končno jed.

 

V svetlem ambientu, kjer se prepletata tradicija in sodobnost, zadovoljijo okus prav vsakega gosta. S kreativnimi vegetarijanskimi jedmi visoke kvalitete presenetijo in naravnost očarajo s 6, 8 ali 10 hodi (krožniki). Gostje lahko izbirajo med lažjimi kosili, najbolj pa so znani in zasedeni v večernih urah, kjer je skoraj nemogoče dobiti sedež, če pridete nenapovedani, zato je dobro obisk načrtovati. Ob večerjah preseneča menu s podpisom Paula Ivića, šefa kuhinje in njegovega tima, pri izbiri vin pa svetuje somelje leta 2016, Matthias Pitra.

Naš večerni meni je bil sestavljen iz 6 hodov v vegetarijanski in veganski različici. Gostu vsak krožnik poetično predstavijo, s premišljeno in dodelano vsako podrobnostjo posebej. V spominu nam je najbolj ostalo kokosovo maslo z rumeno bučo, predjed cvet rdeče pese v češjevem soku, pri glavni jedi iz ovsenega riža z omako iz zelja pa domače pripravljen hrustljav kruhek iz kislega testa. Sladkosnedi se lahko posladkajo z neobičajno kombinacijo jagod in gozdnih sadežev s sorbetom iz paradižnika.

Vinska karta ponuja bogat izbor vrhunskih belih, rdečih in oranžnih vin kot tudi ekoloških priznanih avstrijskih in tujih vinarjev. Če alkohola ne prenašate najbolje, postrežejo z brezalkoholnim nadomestkom – naravnim sokom aromatiziranim z zelišči in cimetom.

Restavracija Tian je dober zgled, da so časi, ko so posamezniki, ki jim ni odgovarjala mesna hrana, raje ostajali doma kot bi zavili v restavracije, ki so ponujale samo pohan sir in krompir, minili. In zanimivo je, da ne privablja samo gostov, ki ne uživajo mesa, temveč zadovoljijo zaradi kvalitete ter izvirnosti pri pripravi jedi kot tudi postrežbi, okuse zapriseženih mesojedcev. Zato si je za jedi Paula Iviča, vsekakor vredno vzeti čas, saj se za trenutek, v neverjetni povezanosti različnih, a čistih okusov, ki nežno božajo telo in duha, čas ustavi. In v tistem trenutku se zavemo, da zares ni potrebna dodatna zgodba, temveč samo duša.

Himmelpfortgasse 23, Dunaj

Tel: +43  1 890 4665

www.tian-restaurant.com

besedilo: Tadeja Rajer, fotografije: Dean Dubokovič