Stolp strelcev na Ljubljanskem gradu prevzame vsakogar, ki vstopi v njegov objem. Ekskluzivnemu prostoru se je pred leti pridružil še chef Igor Jagodic, ki je izkušnje pridobival po svetu, tudi v restavracijah s tremi Michelinovimi zvezdicami. V Strelcu sedaj kaže vso svojo ustvarjalnost ter kuhinjo dviguje med najboljše slovenske restavracije. Ponudba v Strelcu je kot kulinarično križišče med Alpami, Jadranom in Panonijo, hkrati pa presek preteklosti s sedanjostjo. Namen, želja in vizija so obuditi kulinariko naših prednikov, spet oživiti prostor ter kulinariko iz preteklosti preplesti z gurmanskimi presežki v sedanjosti. Domačim in tujim gostom pa ponuditi ščepec grajskih jedi, vonj starih časov ter vzbuditi nostalgijo po srednjeveški kulinariki, a vse to na sodoben, a hkrati brezčasen način. Tako v pripravi kot videzu ter načinu ponudbe in streženja.

Tokrat nam je Igor pripravil kar nekaj specialitet, ki so nas pustile brez besed. Že pozdrav iz kuhinje – sladoled iz gosjih jeter s figo, medom in travniško kislico je dal vedeti, da pri Igorju ni heca. Sledil je telečji tartar s topinamburjem, šalotko, lešnikovo majonezo, po vrhu posut s praženimi lešniki in naribanimi gosjimi jetri. Prvi topli krožnik so napolnile jakobove pokrovače v družbi kumare, melone, pečene zelene in pistacije, zraven pa sok kumare in oljčno olje z limono. Zelo zanimiv in raznolik je bil tudi naslednji krožnik. Sipo, lardo in jurčke je pokrila krompirjeva pena z dašijem, vse skupaj prelito z juhico iz svinjskih nogic. Zraven pa še sipin čips s česnovo majonezo. Nekaj posebnega je zagotovo naslednji krožnik, s katerim nas je očaral Igor. Na lupino kapesante je postavil kostni mozeg, ki ga je spremljala čebula v treh oblikah, pire bele čebule, sveža mlada čebulo in čebulne lupine.

 

Za zelenjavni intermezzo je poskrbela cvetača in artičoke s tartufi, dva osvežilna in zopet odlična krožnika. Seveda smo poizkusili tudi dve glavni jedi. Mesojedci boste navdušeni nad odojkom z ohrovtom, ljubitelji ribe pa nad rombom s koromačem. Za konec smo se, v poklon odhajajočemu poletju, posladkali z rožmarinovim sladoledom s pečeno breskvijo in kremo iz breskev.

Igor Jagodic vedno znova dokazuje, da je eden glavnih igralcev, ki v Sloveniji ustvarjajo visoko kuhinjo. In prav zaradi tega je vredno obiskati restavracijo Strelec, ki vas bo navdušila z odlično kulinariko in najlepšim razgledom v Ljubljani.

http://www.kaval-group.si/strelec.asp

besedilo: Blaž Kordelič, fotografije: Dean Dubokovič