Pred kratkim se je v bližini Reke v samem centru občine Viškovo odprla nova restavracija Jist, katere koncept temelji izključno na ponudbi hrvaških proizvodov. Trudijo se, da je vse zares domačega porekla, zato sodelujejo z lokalnimi mlekarnami in mesnicami. Njihova ponudba temelji na velikem izboru mesnih specialitet, ki so pripravljene iz sezonskih sestavin na tradicionalen način.

 

Tako na meniju najdemo približno trideset jedi, kot že omenjeno s poudarkom na mesu – golaž iz boškarina, tatarski biftek iz odležanega mesa, ragu iz gob, karpačo iz govejega jezika in še bi lahko naštevali.

In še nekaj o stejkih, iz domačega pujsa, teletine ali govedine. Najprej naj povemo, da so vsi po vrsti servirani profesionalno – posuti z grobo soljo, na vročih krožnikih, brez sledov krvi in kar je najpomembnejše, odlično pečeni in izvrstnega okusa. Tudi trojno ocvrti čips je vzoren, kot tudi omaka iz gorčice in medu. Na meniju so tudi tri sladice, ki so zasnovane posebej za njihov koncept restavracije.

 

Ribjih jedi ne strežejo in kot je povedal chef Darjan Udrih, je to zato, ker lastnik ni ljubitelj le teh in tudi lokacije restavracije ljudje ne povezujejo z morsko hrano.

Ker je vse v Jistu hrvaškega porekla, je takšno tudi oljčno olje, vino, domače žganje, konjak, gin in grenčice.

Restavracijo JIST bomo še obiskali, zaradi izvrstnih lokalnih sestavin, odlične priprave, prijetnega ambienta in profesionalnega osebja.

 

Široli 27

51216 Viškovo, Reka

Tel.: +385 51 374 597

www.jist.hr

besedilo: Blaž Kordelič, fotografije: Dean Dubokovič