Šestnajst let je, odkar je družina Polenec prevzela kranjske Brione. Ni jih težko najti, kajti ta restavracija, ki ima pripojen bistro s slaščičarno in kavarno, stoji v neposredni bližini knjižnice, gimnazije in občine. Medtem ko je v restavraciji chef tomaž Polenec, v slaščičarski delavnici kraljuje njegova žena Barbara. Oba prisegata predvsem na sezonske sestavine.

Kuharska pot Tomaža Poleneca se je v bistvu začela že v otroštvu, začrtale so se smernice zanjo. Namreč, ko je bil še otrok, so se zaradi očetove službe z družino za nekaj let preselili v Pariz. Druga kultura, hrana in vse, kar sodi zraven, ga je očaralo. Pa tudi v družini jim je bila kultura hrane in vina blizu, tako da je v nadaljevanju sledilo logično zaporedje, Tomaž se je odločil, da bo šel na srednjo gostinsko šolo. Kuhinja in kuhanje – to ga je zanimalo, to ga je vleklo. Potem je znanje nabiral v domačih in tujih kuhinjah, na tečajih, dodatnih izobraževanjih, in ko se je takrat pokazala možnost za nakup današnje restavracije in kavarne, so bili v družini dogovorjeni v nekaj minutah.

Zase pravi, da je najprej kuhar, potem vse ostalo. Kot kuhar najraje dela z dobrimi sezonskimi surovinami, ki jih mojstrsko pripravi in tudi lepo servira. Mi smo začeli kosilo z odlično predjedjo: losos z lardom krškopoljca, brioche oreščki, korenčkovim pirejem in lisičko. Sledila je hobotnica na avokadu s koromačem in rdečo grenivko. Sledili so rahlo popečeni gamberi z raviolom in škampovo osnovo. Zares okusno. Pred sladico nam je želodec dodobra napolnil še na vulkanskem žaru pečen avstralski ribeye z lisičkami in pirejem topinamburja.

Kot smo že omenili, v slaščičarni kraljuje Tomaževa soproga Barbara, ki nas je razveselila z legendarno hudo čokoladno torto, v vitrini slaščičarne pa se najde še marsikaj.

Brione v Kranju lahko obiščete zaradi večih razlogov. Lahko se ustavite na kavici, si privoščite kakšno dobro slaščico, pojeste eno od številnih dnevnih kosil ali pa se prepustite vrhunski Tomaževi a la carte kulinariki.

Koroška cesta 10, Kranj

tel.: +386 4 201 07 50

brioni@t-2.net

fotografije: Dean Dubokovič