Svetovno prvenstvo Red Bull Air Race je lani potekalo na osmih destinacijah po svetu, med najboljšimi piloti pa se je pomeril tudi Slovenec Peter Podlunšek, ki je s svojo ekipo zasedel 13. mesto in tako uspešno opravil svoj debi v najelitnejši seriji Master class.

Zadnja leta so pri Red Bull Air Race trdo delali, da bi ugodili vsem varnostnim zahtevam in da bi športno disciplino povzdignili na novo raven. Pogled so imeli ves čas usmerjen proti cilju, enako kot fantastični piloti in oboževalci po vsem svetu. Njihov interes za to disciplino je bil v teh letih neverjetno velik, za kar so bili odgovorni vsi, tako piloti kot gledalci pa veseli, da so znova poleteli v nebo.

Karavana se je ustavila tudi v Budimpešti, kjer je zmagal Matthias Dolderer.

Da je lanskoletno svetovno prvenstvo v zračnih dirkah Red Bull Air Race spremljalo precej temperamentno vreme, je bilo jasno že v Abu Dhabiju z nevihtami in točo, nadaljevalo v Spielbergu z vetrom in snegom, v Chibi so zaradi dežja in orkanskega vetra celo odpadle kvalifikacije, japonska zgodba pa se je ponovila tudi v Budimpešti. »Varnost je za Red Bull Air Race glavna prednost,« je na tiskovni konferenci na novinarsko vprašanje, ali morda le ne bi mogli izvesti kvalifikacij, odgovoril direktor dirke Jim DiMatteo.

Toda pravila prvenstva so jasna: tekmo izvedejo kljub odpovedi kvalifikacij, ki določijo startni red oziroma dvojice nasprotnikov v krogu štirinajstih – v tem primeru se dvojice tvorijo na podlagi točk skupne razvrstitve na prvenstvu. Na natanko 70. dirki v zgodovini prvenstva in že 9. v Budimpešti je naš Peter Podlunšek nastopil kot nasprotnik Kirbyja Chamblissa.

Nedeljsko jutro je postreglo z enako mero negotovosti kot že jutro prej – najprej so odpadli prosti treningi, nato pa so ekipe nestrpno čakale, če bo vreme sploh dovolilo izvedbo dirke. Začelo se je mučno prestavljanje starta, a ob 14. uri in 20 minut se je na progo podal Le Vot. Zvrstilo se je pet dvojic, toda tik pred nastopom slovenskega pilota je organizator zaradi poslabšanja vremena in popravil pilonov na progi za kar 20 minut znova ustavil dirko. Peter Podlunšek se je moral prepustiti mučnemu čakanju in dodatni negotovosti – še vedno je obstajala velika verjetnost, da bi organizator prekinil dirko. Čez dvajset minut je Podlunšek kljub temu dobil dovoljenje za vzlet, na progo pa ga je pospremil še močnejši veter. V sedmih vratcih je slovenski as pridelal dve sekundi časovnega pribitka in upanje za uvrstitev v naslednji krog je za trenutek splahnelo, dokler ni njegov nasprotnik Chambliss naredil enake napake. Vseeno je bil slednji za spoznanje hitrejši in je Podlunška izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

Krogu 14-ih je sledil krog 8-ih, v katerem je bil najhitrejši Matthias Dolderer, in tako je ostalo vse do … stopničk. Finale je organizator zaradi prepozne ure namreč odpovedal, Dolderer pa je tako zabeležil še drugo zmago sezone. Rezultat lanskoletnega zmagovalca Budimpešte Hannesa Archa je zadostoval za drugo mesto, tretji je bil Avstralec Matt Hall in s tem prekinil svojo serijo smole, Peter Podlunšek pa se je vrnil domov z odličnim 12. mestom.

Prve sezone v elitnem razredu ultimativne motošportne serije Red Bull Air Race je konec. Peter Podlunšek je tako tudi uradno izgubil status novinca, sezona pa se je zanj izšla nad pričakovanji. Čeprav je Petrovo letalo zaradi modifikacij, ki so produkt slovenskega znanja in ustvarjalnosti, postalo v resnici hitrejše šele v drugi polovici sezone, je novinec v seriji svoj prvi polfinale dosegel že na tekmi v Spielbergu. Sezono je v skladu z napovedjo, da bosta tako on kot letalo najhitrejša konec sezone, končal z najboljšim rezultatom sezone. Polfinale v Las Vegasu je sicer odpihnil puščavski vihar, vendar je Peter kljub težkim razmeram z brezhibnim letenjem izločil z dirke enega od favoritov za zmago, Yoshija Muroyo.

Prvak leta 2016 je postal Matthias Dolderer pred Mattom Hallom in nesrečnim Hannesom Archom, ki je žal veliko prezgodaj preminil v helikopterski nesreči na avstrijskem Koroškem.