Trst je bil za Habsburžane in Avstro-Ogrsko od nekdaj pomembno pristanišče za kavo. V tej večstoletni tradiciji so od nekdaj pomembno vlogo igrali tudi Slovenci. Danes ni nič drugače! Morda najzanimivejši slovenski tržaški igralci s kavo so v družbi Vidiz & Kessler, ki pražijo in tržijo tudi v slovenskih kavarnah in barčkih vse bolj znano kavo Qubik Caffè. Njihov sedež je v Zgoniku na tržaškem Krasu, njihov doslej najbolj prestižen izdelek pa espresso Puro Arabica. Puro arabica je mešanica kave arabica z visokih planot Etiopije in Kostarike, obogatijo pa jo z žlahtnim okusom indijske kave in brazilskega santosa. Puro arabica je najbolj znana, najbolje prodajana kava Qubik, ni pa edina. V zadnjem času prodirajo na trg še z nekaj novimi kavnimi mešanicami.

Italijanski zajtrk (Italian breakfast) 8:20 je mešanica arabike in robuste, ki pričara okus tradicionalnega italijanskega kapučina: poln in močan, a hkrati sladek kot čokolada. Druga mešanica iz iste kolekcije se imenuje Boom!

Kot že ime Monooriginali samo pove, so dali na trg tudi nekaj čistih kavnih okusov: Ethiopia Sidamo je kava iz vlažnih in gozdnih višav z jugovzhoda Etiopije z bogato likersko aromo citrusov in jasmina. Guatemala Antigua Pastores je iz vulkanske pokrajine Antigue: aromatična z intenzivno konsistenco in nežno kislostjo. Indian Plantation je iz gorskega dela južne Indije: izrazita, sladkasta, z notami kakava, kadila in začimb.

Potem je tu še znamka Fresh Coffee: Paulo iz Brazlije, Lucho iz Kostarike, Kofi iz Kenije in še nekateri drugi, ki dobavljajo kavo z zanimivimi okusi. Qubik ni pozabil niti tistih, ki prisegajo na brezkofeinsko kavo. Njim je namenjena Virgolo Uno, ki ima, kot že ime pove, le 0,1 odstotka kofeina.

http://www.qubik.eu/