Hrvaški pionirji na področju spremljanja svetovnih trendov v pripravi in serviranju hrane

Prva japonska restavracija, ki so jo odprli v Zagrebu, Takenoko, je več let dopolnjevala svojo dejavnost in doslednost v kakovosti priprave svojih jedi. Zahvaljujoč temu se je zavihtela v sam vrh zagrebških restavracij in postala pravi mestni fenomen.

Kultno zagrebško zbirališče ljubiteljev japonske kuhinje se nahaja Masarykovi 22, kjer svoje specialitete pripravlja dolgoletni vodja kuhinje Motohiko Mochizuki skupaj z Mariem Obrovcem in svojo preizkušeno ekipo.

Z izborom najkakovostnejših svežih sestavin, brezhibno postrežbo in vrhunskimi dobrotami je Takenoko uvedel visoke standarde kulinarične ponudbe v Zagrebu. Lahko bi rekli, da so pravi pionirji na področju spremljanja svetovnih trendov v pripravi in serviranju hrane, zaradi česar prinašajo veliko zanimivih novosti.

Na njihovem jedilniku boste našli ikre morskega ježka, ki je svetovni kulinarični hit, govedino wagyu, japonsko ramen juho in druge japonske specialitete, ki so se jih zamislili vodje kuhinje. Na voljo imajo tudi bogato ponudbo koktajlov in pijač, ki si jo je skupaj z barmani restavracije Takenoko zamislila skupina Ros Solis G & T z vodjem Marinom Nekićem.

Za enkratno notranjost restavracije, ki se razprostira na 300 kvadratnih metrov, je bil zaslužen zagrebški studio za arhitekturo in oblikovanje notranjosti Stairwell & Loft, ki ga podpira mlada nadarjena dvojica Paulo Valčić in Boran Petljak.

Pri notranjem oblikovanju so se zgledovali po vzoru zena, saj temu slogu opremljanja sledijo restavracije svetovnih velemest. Odprt prostor, čiste linije in minimalizem so značilnosti, ki notranjosti dajejo posebno atmosfero. Pričarajo jo tudi velike črno-zlate luči, ki jih je posebej za Takenoko oblikovala že prej omenjena oblikovalska dvojica.

Lani je kultno zagrebško zbirališče ljubiteljev japonske kuhinje po 15 letih obstoja svojo ponudbo razširilo vzdolž Sredozemlja, natančneje v Dubrovnik. »Dubrovniški« Takenoko se nahaja ob samem vhodu v mesto in na najlepši lokaciji v Dubrovniku, od koder se ponuja razgled na pristanišče, zidove ter otok Lokrum. Restavracija ima kar 200 kvadratnih metrov notranjega prostora in 300 kvadratnih metrov terase.

Posebej za Dubrovničane in njihove številne goste je Mario Starman, glavni kuhar Takenoka, s preizkušeno ekipo iz Zagreba in novimi močmi iz Dubrovnika pripravil poseben jedilnik – ostrige, školjke, sveže mediteranske ribe in tune. Ampak to je samo del njihove nove ponudbe, s katero bodo zagotovo zadovoljili še tako zahtevnega jedca.

Tisto, kar bo še posebej razveselilo goste restavracije v vročih poletnih dneh, pa je zagotovo ponudba pijač in koktajlov. Krunoslav Miler, barman, ki je že desetletje zaslužen za okusne koktajle v Takenoku, si je zamislil koktajle, katerih okuse je obogatil s sredozemskimi dišavnicami, kot sta sivka in rožmarin.

www.takenoko.hr