Posestvo Burja povezuje tradicionalno vipavsko vinogradniško kmetijo s sodobnim razumevanjem vina. Pa ni to morebiti kar eno in isto? Kaj si v vinu ne želimo prepoznati naših korenin, osnov okusov in hkrati začutiti tla ter klimo vinogradov? Primož Lavrenčič je tisti, ki je ustvaril in zdaj neguje znamko Burja.

Odraščal je v družini, kjer se je vedno govorilo o vinu in vinogradih. Nono Anton je imel vedno polno klet, prihajali so trgovci z vinom in privatni kupci. Trgatev je bila vsako leto živa, vedno je postopal zraven tega dogajanja. Primož se je odločil stopiti na to pot leta 1991, ko si je za svoj študij izbral Agronomijo v Ljubljani.

Posestvo Burja je konceptualen projekt, ki je kar nekaj časa prebil v njegovi glavi preden je fizično prišel na svet. Prav zaradi izrednega koncepta je zelo preprost in vipavski. Vsa energija gre v pridelavo lokalnih sort, ki jih primož spoštuje.  Zato je kupil 60 let star vinograd Malvazije. Zato so sorte, ki jih goji v svojih vinogradih vipavske, primorske sorte: Zelen, Pokalca, Refošk, Rebula, Malvazija, Laški rizling, Modra frankinja. Med podedovanimi vinogradi ostaja še Modri pinot, burgundec, Primoževa strast in poklon Burgundiji.

Želi si, da njegovi prijatelji, kupci kupujejo in pijejo njegova vina zato, ker so dobra in nekaj povejo in ne samo zato, ker so biološka. Njegov način pridelave vina temelji na principu, da poskuša vpliv človeka iz vina čimbolj izbrisati, izključiti. Z znanjem in miselnostjo, ki jo premore, se je odločil v kleti kontrolirati le dva dejavnika, in sicer temperaturo in oksidacijo, vse ostalo samo usmerja, oziroma spremlja.

V vinogradu je stvar bolj zapletena, gre pač za kompleksen ekosistem dejavnikov in težje je določiti, kaj je manj ali bolj pomembno. Celotno kmetijstvo in kasneje tudi vinogradništvo je po drugi svetovni vojni zaradi pomanjkanja hrane ubralo intenziven način kmetovanja, z dodajanjem kemičnih vnosov za povečanje pridelka. Vino pa prvič ni človeštvu nujna dobrina za preživetje in drugič s takim načinom kmetovanja zgubi izraz okolja od koder prihaja. Zato poskuša opustiti čimveč dodatkov, poskuša pa razumeti, kako spodbuditi naravo, predvsem tla, da bodo z njegovo pomočjo izrazila svoj karakter skozi stil in lastnosti njegovih vin.

Primoževo poslanstvo je nadaljevati in gojiti tradicijo vipavskega vinogradništva in vinarstva ter skupaj s kolegi Vipavci zgraditi močno regionalno vinsko znamko. Uživati v sosledju množice dobrih drobnih trenutkov v tem procesu.

Posestvo Burja, Primož Lavrenčič, Orehovica 46, Podnanos

info@burjaestate.com, www.burjaestate.com

tel.: +386 41 363 272 (Primož), +386 70 900 075 (Mateja)

fotografije: Dean Dubokovič