Razred kompaktnih SUV-jev ima veliko predstavnikov in eden od njih je tudi Porsche macan, ki s svojo še vedno svežo in predvsem tipično porschejevsko obliko ter izjemnimi voznimi lastnostmi privablja pristaše tega avtomobilskega razreda. Macan, ki je prišel na trg leta 2014 je bil takrat popolnoma na novo zasnovan terenec, sicer z značilnimi potezami, ki jih v družini ne moremo zgrešiti. Značilne so prednje luči z masko, pa tudi tipično razširjeni boki zadaj poosebljajo porschejev zaščitni znak. Macan ima še izrazito napihnjena in poudarjena odbijača, razširjene blatnike, izrazito od tal dvignjeno karoserijo na velikih kolesih. Čeprav je manjši od svojega brata cayenne, se lahko pohvali z dovolj prostorno in izkoriščeno notranjostjo. Zadek tega porscheja je najbolj zanimiv zaradi luči, ki se z modelnim letom 2019 raztezajo čez celotno širino.

Z dolgo medosno razdaljo (2807 mm) so pridobili ravno prav prostora tako za tiste spredaj kot za potnike zadaj. Notranjost se na začetku zdi nekoliko utesnjena, predvsem spredaj zaradi široke sredinske konzole, ampak se je je treba kar navaditi, saj to postaja značilnost vseh porschejev in prednja potnika se počutita kot pilot in in kopilot v letalu. S prilagodljivostjo in razgibanostjo je tudi v zadnjem delu vozila dovolj prostora. Prtljažnik že v osnovi meri 500 litrov, s podrtimi zadnjimi sedeži pa še precej več. Zaradi štirikolesnega pogona ta nekaj zgubi na svoji globini, je pa zato lepo obdelan in tudi, ko sedeže podremo, povsem raven. Je med večjimi v razredu in temu lahko rečemo tudi uporaben prtljažnik!

Macan nevsiljvo ponuja veliko udobja in v testnem primeru tudi ogromno opreme. Čeprav takle porsche s štirikolesnim pogonom prav lepo obvlada marsikatero slabšo cesto, pa je z bogato opremo zelo blizu standardom prestižnih limuzin, ki skrbijo za kar najboljše počutje potnikov. Dvokanalna klimatska naprava, kakovosten audio sistem, aktivni tempomat z radarjem, potovalni računalnik, bluetooth telefon in navigacijska naprava, zvočno in svetlobno opozorilo pred trki, kamera za vzvratno parkiranje so le delček opreme, ki si jo je možno zamisliti v macanu. Udobna prednja sedeža z integriranimi vzglavniki sta spodobno ergonomsko ukrojena.

Vožnja z macanom je v samem vrhu med konkurenco, za kar se gre zahvaliti nastavljivemu podvozju. Zato se dobro počuti tako na brezpotjih kot na hitrih avtocestah. Ker je macan Porsche, se zato vedno odlično pelje. Jasno je, da ni pravi terenec, tudi s svojo sicer večjo oddaljenostjo od tal ne. Zato pa je presneto dober limuzinski terenec. Torej pravi predstavnik SUV razreda. Slabo urejene ceste, sneg ali blato, ali pa samo razmočena trava na poti do gozdne kočice, kjer smo se odločili preživeti dopust.

Testnega macana je bil z začetka ponudbe, kar pomeni, da ga je poganjal dvolitrski štirivaljnik z 245 “konji” največje moči in 370 Nm navora, ki povsem prepriča v kombinaciji s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom PDK z dvojno sklopko. Najvišja hitrost znaša 225 km/h, do stotice pa pospeši v 6,7 sekunde. Poraba goriva ni majhna a še vedno v mejah normale za tako zmogljiv in težak avtomobil.

Porsche macan je zagotovo najboljši v segment, vsaj k ogre za vozne lastnosti. Upravljanje z njim je tako lahkotno, da smo dostikrat pomislili, da se vozimo z limuzino. Klju temu da je to SUV, še vedno ostaja značilno porschejevski. Prepoznaven in nezgrešljiv, v svojem novem, a vseeno značilnem slogu. Dobro nikoli ni bilo poceni, kaj šele odlično. Takšen macan stane slabih 70.000 evrov, z dodatno opremo, kot jo je imel testni pa cena naraste na dobrih 100 tisočakov.

besedilo in fotografije: Blaž Kordelič