Lokalno pivo svetovne kvalitete

Pivovarna LOO-BLAH-NAH je, kot pove že njeno – za angleško govoreče pivce – fonetično napisano ime, domača pivovarna iz Ljubljane, kjer s strastjo ustvarjajo kraft piva iz skrbno izbranih naravnih sestavin. Glavni pivovar in partner kraft pivovarne je Domen Srebot, sicer največkrat nagrajeni homebrewer v Sloveniji. Kot domači pivovar je najprej več kot 10 let varil v svoji domači kuhinji, pri tem pobiral številne domače in mednarodne nagrade, svoje bogato znanje pa leta 2016 prenesel v pivovarno.

Kako se je začela zgodba vaše pivovarne?

Mogoče nekoliko drugače od običajnih in sega v leto 2015. Takrat sem se spoznal z Igorjem in Miho (Igor Lazar in Miha Šnuderl, solastnika pivovarne), ki sta rada posegala po pivih, ki sem jih varil v svoji doma narejeni 100-litrski pivovarni. Onadva sta takrat že kar nekaj časa sanjarila o pivu iz lastne pivovarne. Prepotovala sta veliko sveta in izkusila ogromno dobrega kraft piva, ki pa ga takrat v Sloveniji skoraj nisi našel. Prepričana sta bila, da bi tudi v Sloveniji z veseljem posegali po domačem kraft pivu. Tako smo se začeli pogovarjati in se odločili, da skupaj ustanovimo pivovarno. Jaz sem priskrbel tehnično, onadva pa poslovno znanje. Za začetek sem naredil nekaj testnih piv v manjših količinah, Igor in Miha pa sta k zadevi pristopila zelo resno: sestavila sta omizje kolegov in preizkuševalcev, ter naredila večer pokušanja piva. V tem epikurejskem večeru je zmagal English Pale Ale in tako se je rodilo prvo pivo naše pivovarne: LOO-BLAH-NAH English ale!

To je kar pogumna poteza, da ste skušali trg »napasti« z english ale pivom, kajne?

Mogoče je to za vstop na trg res malo neobičajno pivo, saj kot vemo v domačem pivovarstvu prevladujejo predvsem hmeljno orientirana, aromatična piva. Vendar, hoteli smo imeti pivo, ki bo všeč najprej nam, preko tega ga bomo pa predstavili množici. Mogoče smo si izbrali malo težjo pot, saj nismo naredili piva na prvo žogo… S proizvodnjo smo začeli v gostujoči pivovarni, a smo kaj hitro ugotovili, da gypsy zgodba, kot se med nami pivovarskimi friki imenuje gostovanje v tuji pivovarni, ni za nas. Če se izrazim po motoristično, smo ustvarili mašino, ki je drvela prehitro in je potrebovala nov poligon.

Domen Srebot, pivovar

Zato je bila edina smiselna odločitev postavitev lastne pivovarne?

Nihče izmed nas ni nikoli podvomil, da je edina prava pot, da postavimo novo in za slovenski trg veliko pivovarno v Ljubljani. Približno eno leto po prvem kozarcu English alea je pivovarna zagnala svoj parni generator in začela s proizvodnjo piva pod svojo streho. Od takrat naprej delamo na polno, trenutna mesečna proizvodnja je okrog 12.000 litrov. Seveda smo od začetka našemu glavnemu proizvodu dodali še številna druga piva: Gold Ale, IPA, Pale Ale, Porter, Summer Wheat, Quadrupel. Delamo tudi za Sloveniji dokaj neuveljavljeno pijačo, Cider, po slovensko bi temu rekli jabolčnik ali jabolčno vino, ki vsako leto pridobi nekaj zvestih pivcev. Razširila pa se je tudi ekipa, ki skrbi za naše odjemalce: »šefica za vse« Rozi, logist Tomaž,  pivovar Jernej in barman Teo.

Barmana ste potrebovali, ker ste ob pivovarni odprli še točilnico, drži?

Tako je, lani smo pivovarno oplemenitili s točilnico, v kateri lahko tako rekoč pri izviru pijete naša piva, sveža kolikor je mogoče. Potrebno je poudariti, da so naša piva, nefiltrirana in nepasterizirana, torej živa (v njih je živ kvas), kar daje pivu polnejši okus. Zaradi tega so taka piva najboljša sveža, saj jih nepravilno shranjevanje hitro poslabša. V točilnici imamo dve posebnosti in sicer cask pipo, gre za star, angleški način točenja piva, ki ne uporablja potisnega plina (CO2), ampak črpalko. Pivo je zato manj »mehurčkasto«, nekoliko toplejše, bolj gladko, zato pa tudi lažje za konzumiranje. Lahko tudi v večjih količinah … Druga posebnost pivnice pa je naša osma pipa, iz katere točimo specialne serije, ki jih v pivovarni delamo vsak teden, vendar v zelo majhnih količinah.

Kakšni so vaši načrti za naprej?

Naša filozofija in smer razvoja ostajata enaka kot na začetku: delati lokalno usmerjeno pivo, s poudarkom na pitnosti. Seveda iz maksimalno dobrih in svežih sestavin. Nekako se ne najdemo, v »ultra hipsterskih« pivih (Milkshake, dubble mocha IPA with vanilla infuse). Namesto teh raje spijemo kak kozarec dobrega piva več.

Pivovarna LOO•BLAH•NAH, Cesta 24. junija 25, Ljubljana
tel.: +386 69 679 059
info@looblahnah.com, www.looblahnah.com