Vina Opus One iz Kalifornije

Masterclass – Butični hotel Alhambra

Hotelska skupina Lošinj Hotels & Villas je v sklopu enoloških »masterclassov« v Butičnem hotelu Alhambra predstavila enega od vodilnih vinarjev na svetovni enološki sceni – Opus One iz doline Napa Valley v Kaliforniji. Področni direktor za Evropo, Charlie Matthews, nam je razkril marsikatero skrivnost njihovega uspeha.

Posestvo Opus One se nahaja v najbolj poznani vinski regiji v ZDA, v dolini Napa Valley, in velja za eno od vodilnih vinotek na svetu. Osnovna značilnost proizvodnje vina je spoj najsodobnejših tehnik v vinarstvu in tradicije Bordeauxa. Velika prednost te vinoteke je v tem, da vso pozornost posvečajo proizvodnji ene vrste vina, kar omogoča nenehen napredek v kakovosti. Gre za vino Opus One, ki je posebno po svoji rdeči barvi, harmoniji in polnosti okusa. Zelo je izražena aroma zrele višnje in borovnice z obrisi vanilje, medtem ko se vonj temnega sadja in črne čokolade dolgo zadržuje v ustih ljubiteljev žlahtne kapljice.

Čas se pri Opus One izraža z značajem letnika trgatve: včasih s posebnostjo, ki je natančno določena, včasih pa z odtenkom, ki se prav izostreno razlikuje od drugih letnikov.

Prostor je definiran kot okoliš, ki ima posebne značilnosti z geografskimi, geološkimi in podnebnimi potezami, ki zaznamujejo vinograd. Ta se najbolj čuti v požirku Opus One; to je ravnotežje moči in pretanjenosti ter strukture in čvrstosti.

Glavni človeški element je v dopolnjevanju časa in prostora: odnos, volja in nežna pozornost so del ekipe posameznikov, ki obrezujejo, trgajo, shranjujejo v kleteh in izpolnjujejo vizijo ustanovnih partnerjev.

Zgodovina

Od najboljših evropskih vin je Rothschilds najbolj znano. Verjetno je tudi baron Philippe de Rothschild najbolj znan član te družine. Pri svojih dvajsetih je od svojega očeta barona Henrija prevzel vodstvo posesti Château Mouton Rothschild. Philippova vizija je spremenila svet vin: izumil je ustekleničevanje, imenovano Château, najel velike umetnike, da bi mu ilustrirali nalepke za vino, in v partnerstvu z Robertom Mondavijem leta 1979 ustvaril Opus One.

Po smrti svojega očeta leta 1988 je baronica Philippine de Rothschild zapustila svojo odrsko kariero, ki je vključevala Comédie Française in Renault-Barrault Theatre Company, ter svoj izvrstni slog in ustvarjalnost usmerila v oblikovanje, izgradnjo in delovanje znamke Opus One.

Med vsemi vinarskimi pionirji Novega sveta je Robert Mondavi mednarodna ikona. V vse je namreč vnašal strast do odličnosti in v Kaliforniji več kot šest desetletij vodil pravo renesanso na področju vin. Med drugimi dosežki je vnesel tudi temperaturno kontrolirano fermentacijo, hranjenje vina v sodih iz francoskega hrasta in zelo polno vinogradništvo v neizkušeni ameriški vinarski industriji. Za Roberta Mondavija pa v življenju ni bilo le vino: razvil in razširil je ameriški kulturni okus z združitvijo hrane, glasbe in umetnosti. Bil je eden redkih Američanov, ki je prejel francosko medaljo Reda legije časti, saj je pokazal odlično vizijo kot soustanovitelj Opusa One.