Aleš Kristančič, še utrujen od svoje azijske turneje, z ognjem v očeh razlaga o vseh podrobnostih vina, ki ga okušamo. Pred dnevi ga je James Suckling, nekoč urednik svetovno znane revije Wine Spectator za Evropo, zdaj pa vinski kritik, ki se je izrazito usmeril v Azijo, ki bo zanesljivo vinski trg prihodnosti, izbral med 50 najboljših svetovnih vinskih kleti; Movia se je zato predstavila v Hongkongu. V tamkajšnjem hotelu Four Seasons so tisti vinarji, ki so jim vsaj tri vina ocenili z vsaj 90 točkami od stotih, kakšnim tisoč izbranim okuševalcem lahko ponudili svojo kapljico. Iz Moviine kleti je Suckling izbral tri res velika vina: veliko rdeče, letnik 2003, v steklenici magnum, veliko rdeče, letnik 2004, in veliko belo, letnik 2006. »Morda še bolj pomembno kot to, da smo točili ta tri naša najbolj prestižna vina, pa je bilo dejstvo, da je Suckling ocenil 11 naših vin in kar deset jih je dobilo oceno 90 ali več točk!« razlaga Aleš.

 

Kristančiči so v Ceglu v Brdih na posestvu Movia že od 1820. leta, posestvo pa je sicer še dobrih sto let starejše. Danes imajo 22 hektarov vinogradov in od poletja tudi certifikat, da so v vinogradu in kleti povsem ekološki.
Če je Azija trg prihodnosti, pa se veliko najpomembnejših vinskih dogodkov še vedno zgodi v Ameriki. Wine Spectator je ena od dveh najvplivnejših ameriških vinskih revij; njene ocene imajo zato pomembno težo. Prav v zadnji številki so z več kot 90 točkami ocenili tri vina iz kleti Movia: lunar, letnik 2008, je dobil 92 točk, modri pinot istega letnika in sovinjon, letnik 2012, pa so ocenili s po 91 točkami.