S prihodom countrymana na trg pred desetimi leti se je nekako začelo pisati poglavje štirikolesno gnanih vozil pri znamki MINI, kar je seveda navdušilo tudi nas. Leta 2012 pa je prva generacija dobila še model John Cooper Works, ki se je ponašal z 218 konjiči.  Toda čas gre naprej in z njim se veča tudi konjenica pod motornim pokrovom, ki sedaj šteje že 306 članov.

Countrymana so razvili z namenom, da bi MINI postal avto tudi za tiste, ki bi se radi z družino odpravili na dopust in za tiste, ki jih morda vleče tudi malo izven urbanih poti. Posledično so dosegli, da se v tem avtomobilu sicer relativno visoko sedi, nudi odličen pregled okoli vozila in kar je v prvi vrsti zelo pomembno, nudi tisti dober občutek varnosti.

MINI countryman se vsa leta trudi biti vedno nekaj posebnega. Nekaj »in«. To mu tudi uspeva in sicer predvsem zaradi dobrega mehanskega sklopa, saj ima možnost stalnega štirikolesnega pogona, malce večjo oddaljenostjo od tal kar mu omogoča, da prebrode vsa tista brezpotja, ki si jih mestni ljudje radi omislijo, v večini primerov je to malce težji makadam, nesplužene zasnežene ceste in kakšen travnik. Vse to MINI countryman zmore prepeljati. Biti »in« mu seveda uspeva predvsem z brezčasno in vedno moderno obliko.

Počutje v countrymanu je prav minijevsko. Prevladujejo odlični materiali in oblikovne poteze, ki dajejo občutek večnosti. Ker se je naš countryman ponašal z oznako John Cooper Works (JCW) je bil tudi opremljen temu primerno, tako rekoč popolno.

John Cooper Works je podjetje, ki ga je leta 2000 ustanovil John Cooper, ki ga poznamo kot izdelovalca dirkalnih avtomobilov in človeka odgovornega za predelavo MINI cooperja. Ker je John kmalu po ustanovitvi podjetja umrl, je vodenje prevzel njegov sin Michael. Kmalu so odgovorni pri BMW-ju videli, da je to podjetje sposobno dobro sodelovati z njimi in da postane njihova podznamka. Tako so leta 2007 pridobili pravico za uporabo imena, naslednje leto pa že kupili podjetje.

Popolnost se kratici JCW primerno nadaljuje, kot smo že omenili, tudi pod motornim pokrovom. Po novem tam preži 2 litrski štirivaljnik,  ki razvije kar 225 kW največje moči, menjalnik je osemstopenjski samodejni, zmogljivosti pa prvovrstne, 250 km/h elektronsko omejene najvišje hitrosti, stotka pade po petih sekundah. Štirikolesni pogon in športno podvozje zagotavljata dinamično vožnjo na vsaki vrsti podlage. Prav tako so tu tudi izjemne zavore, ki vam zagotavljajo nadzor v vsaki situaciji, medtem ko rdeče zavorne čeljusti z napisom John Cooper Works to nakazujejo že na prvi pogled. Ne smemo pozabiti niti na izpušni sistem, ki zna prav pošteno zahrumeti.

Če potegnemo črto je MINI countryman John Cooper Works izdelek za »MINI« uživače, ki jim veselje do hitre vožnje ni tuje, obenem pa potrebujejo avtomobil za vsakodnevne potrebe.

besedilo: Blaž Kordelič, fotografije: Dean Dubokovič