Ja, tudi Mercedes je vstopil v segment kupejevskih terencev. Najprej z modelom GLE coupe, nato pa še z manjšim GLC coupe-jem in tako konkurentu iz Muenchena dal vedeti, da ne bo več osamljeni jezdec v tem segmentu. Tokrat smo preizkusili čudovitega rdečega GLC coupeja in preverili, če Mercedesov slogan »The Best or Nothing« res drži.

Trditi, da je nekaj najboljše, je zelo tvegano. Kljub temu da gre za tehničen izdelek, je avto preveč podvržen subjektivnim ocenam, da bi lahko z gotovostjo in absolutno sodili o tem, kako dober je. Morda spada avtomobil celo med tiste izdelke, ki so ob vgrajeni visoki tehnologiji podvrženi največjim čustvenim ocenam med vsemi izdelki. Toda včasih so stvari jasne v tolikšni meri, da kljub vsemu napisanemu ocene ni težko dati in tokrat je ta ocena odlično.

 

Ocena se nanaša prav na vse, kar ponuja ta avtomobil. Pogonski del tega avtomobila je že dobro poznani štirivaljni vrstni turbodizel. Takšen motor ima že v ostalih modelih dobre zmogljivosti in ugodno porabo goriva, sedaj pa so vse skupaj precej izpopolnili. Pri 2,2 litrih prostornine s »twin turbo« tehnologijo zmore 150 kilovatov največje moči. Motor ima tudi velik navor 500 Nm, ki je na voljo od 1.600 do 1.800 vrtljajev na minuto. Da bi bilo delovno področje motorja kar najbolje izkoriščeno in prilagojeno hitrostim od nič do preko 220 kilometrov na uro, so tudi temu mercedesu namenili samodejni menjalnik z devetimi prestavami. Te lepo prekrivajo hitrostno področje in omogočajo obe skrajnosti – lagodno in športno vožnjo.

Sicer pa je ta sodobna, precej sveža pogonska mehanika zapakirana v novo karoserijo, ki sliši na ime GLC coupe. Tudi ta športni terenski kupe je tipičen mercedes z razkošno notranjostjo in obilico opreme, še posebej, ker je šlo v testnem primeru za bogato dodatno opremljeno različico. Počutje v tem kupejevskem terencu je zares enkratno in prepriča še tako zahtevnega kupca. To velja predvsem za voznika in sovoznika. Prostor zadaj je namreč zaradi izredno kompaktne notranjosti bolj skopo odmerjen, a še vedno zadovoljiv, prav tako velja to za prtljažni prostor.

Še vedno velja, da je težko postaviti objektivno oceno za cel avtomobil, saj so okusi preveč različni. Brez zadržkov pa si upam zapisati, da je mercedes-benz GLC coupe v tem trenutku eden boljših avtomobilov na trgu. In temu primerna je tudi cena takšnega avta. Toda kaj hočemo, človek dobi veliko dobrega, če se odloči za takšen avtomobil in to je tisto, kar je najpomembnejše.

besedilo in fotografije: Blaž Kordelič