BOTOKS, POLNILA,PILINGI

Čeprav se staranju ne moremo izogniti, obstajajo tudi nekirurške tehnike, s katerimi je mogoče, da dlje časa ostajamo lepši in izgledamo mlajši. Posegi, ki jih plastični kirurgi uporabljamo v estetski kirurgiji se delijo na kirurške in manj invazivne. Če poenostavimo, so manj invazivne tehnike tiste, pri katerih ne uporabljamo kirurškega noža – skalpela. Z njimi pomlajujemo površino telesa, torej kožo, ali pa v globino posežemo skozi drobne vbodne rane z iglico. Od metod, katerih učinkovitost in varnost je preizkušena v znanstvenih študijah, najpogosteje uporabljamo injiciranje polnil, botulinum toksina in ablativno pomlajevanje kože (z laserjem, dermabrazijo ali kemičnim pilingom). Ljudje se staramo različno hitro in prav tako se tudi deli obraza ne starajo čisto usklajeno. Nekateri imajo prej gube okoli oči in na čelu, drugi povešena lica. Če z ustreznimi posegi pričnemo pravočasno, lahko zelo upočasnimo ali celo preprečimo razvoj nekaterih znakov staranja. Nekateri s posegi pričnejo že pri dvajsetih (kar je zagotovo prezgodaj), nekateri kasneje, kakorkoli pa pri štiridesetih vsi kažemo starostne spremembe, ki jih je moč izbrisati z katero od manj invazivnih metod. Seveda imajo tudi pri starejših ti posegi dober učinek, vendar predstavljajo le delček v množici sprememb, potrebnih za opazno pomlajen videz. Poudariti je potrebno, da izrazitih sprememb, kot so globoke gube in odvečna koža, ki nastanejo zaradi slabe elastičnosti tkiv in zmanjšane prostornine mehkih tkiv,  z manj invazivnimi posegi ni moč odpraviti. Pomagamo lahko le s kirurškim posegom kot je dvig obraza in vratu ali korekcija vek.

Posegi so kratki, okrevanje pa minimalno

Za manj invazivne posege značilno, da so kratki in ambulantni. Običajno za njih porabimo 15-30 min, okrevanje pa je kratko ali ga ni. Bolečine so pri večini malenkostne, pri bolj bolečih posegih in ljudeh z nižjim bolečinskim pragom lahko uporabimo lokalni anestetik v obliki tekočine ali mazila. Učinki so vidni takoj ali v nekaj dneh.

Srednji in spodnji del obraza povezujeta gubi, ki potekata od nosnic proti ustnima kotoma. Imenujemo ju nazolabialni gubi. Z leti se gubi poglobita zaradi povešanja lic ter na obrazu rišeta sence in mu dajeta postaran videz. Gubi lahko napolnimo s polnilom, pri čemer postaneta plitvejši in manj opazni. Na fotografiji je pacientka Petra Zormana, pred in po injiciranju polnila v nazolabialne gube. (Avtor fotografije: Marko Ocepek)

Zapleti so redki

Zaradi navidezne enostavnosti te manj invazivne posege za pomlajevanje v angleško govorečem svetu nekateri imenujejo lunchtime posegi, torej nekaj kar lahko opravimo med odmorom za malico. Kljub vsemu je poyrebno opozoriti, da tudi pri manj invazivnih posegih obstajajo majhna tveganja. Pomembno je, da jih opravi zdravnik z ustreznim znanjem – specializacijo. Na mestu vboda lahko nastane začasna oteklina ali modrica. Redek, a možen zaplet je okužba, ki je lahko povezana z neustrezno tehniko. Pri botoksu lahko pride do začasnega omrtvičenja napačnih mišic (povešanje veke, hripavost). Pri ablativnih posegih je učinkovitost in obenem tudi nevarnost stranskih učinkov odvisna od globine delovanja. Razbarvanje ali temnejša pigmentacija kože in brazgotine so redki trajni zapleti globokih ablativnih posegov.

Varno in učinkovito

Našteti estetski posegi so v pravih rokah varni in preskušeno delujejo. Namenjeni so vsem, ki jih starostne spremembe motijo in bi jim sprememba olajšala socialno ali službeno življenje. Za vsakogar je treba izbrati najbolj učinkovito metodo ali njihovo kombinacijo, pri čemer vam bo po pregledu in natančnem posvetu pomagal izbrani plastični kirurg. Cene so različne in v velikem deležu odvisne od količine in vrste uporabljenih preparatov. Blažji pilingi se lahko začnejo pri cenah okoli 100 evrov, vbrizgavanje botoksa ali polnil pa od 250 eur dalje.

Injiciranje botulin toksina je tudi najbolj primerna metoda za odpravo dinamičnih gub ob stranskem delu oči. Na fotografiji je pacientka Petra Zormana, pred in po injiciranju botulinuma toksina. (Avtor fotografije: Marko Ocepek)

Botoks
Je nevrotoksin, s katerim omrtvičimo drobne mimične mišice, ki gubajo kožo. Največkrat ga uporabimo za glajenje gub zgornjega dela obraza: okoli oči, med obrvema in na čelu. Učinek nastopi nekaj dni po posegu, ko obraz dobi bolj spočit in osvežen izraz. Po 4-6 mesecih toksin preneha delovati in učinek postopno izzveni. Če z botoksom pričnemo dovolj zgodaj, lahko ustavimo prehod dinamičnih gub v stalne. Uspešno ga uporabljamo tudi pri zdravljenju prekomernega potenja (hiperhidroze).

 

 

Polnila
S polnili poudarimo lica ali ustnice ali sploščimo gubi med nosnicama in kotičkoma ustnic. S tanko iglo ga vbrizgamo pod gubo in jo s tem sploščimo. Uporabljamo jih tudi za povečanje ali preoblikovanje mehkih tkiv, katerih prostornina se s staranjem nezadržno zmanjšuje. S tem prehodno zabrišemo znake staranja in odložimo bolj invazivne kirurške posege. Poznamo različne vrste polnil. Zaradi številnih prednosti, se je v zadnjih letih najbolj uveljavila hialuronska kislina, katere učinek je praviloma prisoten 6-18 mesecev.

 

 

Ablativni posegi
V to skupino posegov sodijo kemični piling, laserska ablacija in dermabrazija (mehansko brušenje). Z ablativnimi posegi odstranimo od sonca in staranja spremenjen zgornji sloj kože, s čimer spodbudimo obnovo in kožo pomladimo. Obenem odstranimo pigmentne spremembe in zgladimo površinske gubice (npr. okoli ust). Glede na globino delovanja posege razdelimo na povrhnje, srednje globoke in globoke. Najustreznejšo metodo izberemo glede na vrsto in velikost sprememb, ki jih želijo odstraniti. Pomemben dejavnik pri izbiri je tudi čas okrevanja, ki je pri zelo površinskih posegih razmeroma kratek, a je za dober rezultat praviloma potrebno poseg večkrat ponoviti.

Avtor prispevka, plastični in estetski kirurg, Peter Zorman, svetuje, da z minimalnimi invazivnimi posegi, ki so namenjeni pomlajevanju, počakate vsaj do 30. leta starosti. (Avtor fotografije: Marko Ocepek)