Zgodovina dvorca

V pisnih virih se dvorec v Dvorski vasi omenja že v 11. stoletju, ko je posestvo prišlo v roke Iwanu z Zgoše. V naslednjih petih stoletjih je zamenjal nekaj lastnikov, v 16. pa so njegovi lastniki postali grofje Lambergi, po katerih se ta imenuje še danes. Leta 1531 je takratni lastnik Jakob II. Lamberg dvorec v celoti prenovil v renesančnem slogu. Ohranjene lesene strope in kamnite stopnice lahko občudujemo še danes, svoj pečat pa je pustil tudi v spominski plošči na pročelju dvorca, na kateri lahko preberemo njegovo življenjsko vodilo: »Bog, daj srečen konec!«

Ob koncu druge svetovne vojne sta bila lastnika dvorca Josephine Baronin Baillou in njen mož baron Raoul Baillou. Slednji je vodil biblični krožek, kjer so se zbirali možje in prebirali besede iz Svetega pisma. Baronica, ki je slovela po svoji izobraženosti in znanju nemškega jezika, je med domačini uživala velik ugled, saj je velikokrat posredovala v begunjskih zaporih, da bi iz njih rešila partizanske borce. Ob koncu vojne sta dvorec morala zapustiti kljub njunemu jugoslovanskemu državljanstvu in trudu za slovenske ljudi, saj jima je bil odvzet, vse premoženje v njem pa so nacionalizirali.

Leta 2011 je dvorec dočakal popolno prenovo in je zdaj odprt za javnost. V spomin na baronico Josephine in njena pogumna dejanja je najlepša suita poimenovana po njej.

Velnes in spa

Vsako pravo razvajanje zagotovo vključuje velnes in zdraviliške storitve, ki vam jih ponuja tudi posestvo Lambergh. Plavanje v notranjem bazenu, namakanje v žuboreči vodi masažne kadi in nastavljanje sončnim žarkom na prostorni terasi so pravi užitek. Piko na i doda še narava, ki sramežljivo kuka skozi velike zastekljene stene bazenskega kompleksa, od koder se razprostira čudovit pogled na Julijce s Triglavom in vam pomaga odklopiti misli ter se prepustiti prijetnim občutkom.

Obiskovalcem so na voljo finska, infrardeča in turška savna. Po njej se lahko osvežite v ohlajevalnem bazenu ali doživljajskih prhah z učinki aromaterapije. Spočijete se lahko v posebnem, za to namenjenem kotičku, kjer si lahko privoščite tudi sveže sezonsko sadje, vodo ali različne čaje.

Z različnimi vrstami masaž ter terapijami za nego kože in obraza bodo poskrbeli, da bo vaša koža bolj zdrava, sijoča in pomlajena.

Poslovni dogodki

Hotel razpolaga s štirimi konferenčnimi dvoranami z vso potrebno tehnično opremo, pravo izbiro za poslovna srečanja pa predstavlja tudi njegova strateška lokacija. Od letališča Jožeta Pučnika je oddaljen le streljaj, od prestolnice pa le 30 minut vožnje z avtom. V bližini je mnogo pohodniških in tekaških poti, kar je pogosto razlog za organizacijo manjših team buildingov in drugih korporativnih dogodkov. Zaradi odlične lege in zelo slikovite okolice je hotel še posebej primeren za predstavitev novih proizvodov, aktivnosti team buildinga, poslovna srečanja, slavnostne večerje, koncerte in prireditve na grajskem vrtu ter pogostitve v grajski restavraciji.

Poroke na posestvu Lambergh

Idilična okolica z osupljivim razgledom na Julijske Alpe in Triglav, belina prenovljenega renesančnega dvorca in brezhibno urejene zelenice pričarajo sanjsko poroko. Poročni paviljon je nekoliko umaknjen od preostalega posestva, da mladoporočencem omogoča popolno ekskluzivnost in zasebnost. Dvorana Zlatega križa reši romanco poročnega dne v primeru dežja; intimna dvorana z umetniškimi vitraži, razkošnim lesenim stropom in pridihom starodavne elegance namreč ponuja odlično alternativo za poročno doživetje.

Sodoben butični hotel Château & Hotel Lambergh ponuja prvovrstno izkušnjo razkošnega bivanja, ki ga popestrijo še velnes in spa center ter intimna restavracija. Poleg predstavljenih storitev je obiskovalcem na voljo še mnogo spremljevalnih dogodkov, kot so ogled filma na prostem, nordijska hoja, koncerti in prireditve.

Kulinarika na posestvu Lambergh

Pravega oddiha, poslovnega dogodka ali drugačnega razvajanja ni brez dobre hrane. Hotel je za razvajanje, okolica za uživanje, hrana pa za okušanje. Na posestvu Lambergh se lahko prepuščate kulinaričnim užitkom v ambientalno razgibani restavraciji hotela, po grajsko v restavraciji dvorca, intimno ob svečkah v Josephininih prostorih, v družbi ptičjega petja in šelestenja vetra v parku pred dvorcem ali na posebej pripravljenem omizju ob ribniku grajskega parka.

Ob starem renesančnem dvorcu, v katerem sobe nimajo le debelih zidov, temveč tudi udobne žimnice, se nahaja butični hotel, ki se ponaša z vrhunsko restavracijo pod vodstvom chefa Grega Rozmana (član Slovenske kuharske reprezentance, nosilec medalj s svetovne kuharske olimpijade, usposabljanje v restavraciji z dvema Michelinovima zvezdicama).

V restavraciji so meniji sezonsko obarvani, sestavljeni iz prvovrstnih sestavin, ki večinoma izvirajo iz lokalnega okolja. Jedi se spogledujejo s tradicijo in ohranjajo pristno preprostost okusov, toda hkrati zrejo v prihodnost, upoštevajoč načela sodobnih kuharskih prijemov.