Znano letovišče Alta Badia v osrčju italijanskih Dolomitov, ki so na Unescovem seznamu svetovne dediščine ponuja precej več kot le smučanje – obiskovalcem je tudi v poletnem času na voljo veliko zabavnih, kulinaričnih in športnih aktivnosti, parki v naravi (prosto plezanje, fitnes na prostem na 2000 metrih višine, kneip, nordijska hoja, mini golf tečaji v medvedjem parku…), pikniki in zanimivimi dogodki, kjer se prepletajo glasba, vino in kulinarika, zaradi česar postaja letovišče zadnja leta vse bolj priljubljeno vse dni v letu. Nenazadnje pa se lahko tam tudi samo sprostite na ogromnih lesenih ležalnikih ob poslušanju čarobnih ladinskih zgodbic.

Večere in jutra smo sproščeno preživeli v hotelu La Perla v vasici Corvara, ki je opremljen v tradicionalnem alpskem slogu in je eden najboljših hotelov v Alta Badii, ki se ponaša tudi z restavracijo z eno Michelinovo zvezdico. Ima vrednote gostoljubnosti in domačnosti, ki so tesno povezane z lokalnim okoljem. Tam smo ob pogledu na okoliško pokrajino okušali izvrstne kulinarične mojstrovine.

 

BMW 530d xdrive

V Alta Badio smo se pripeljali v stilu. Petica je pravi BMW. Zajetne mere in dolga medosna razdalja že na daleč opozarjajo na izdatno prostorsko nadarjenost. Prednji del agresivno išče tekmece, čudovita stranska linija pa se zaključi v markanten zadek, ki ga bogatita dva zaključka izpušnega sistema, po eden na vsaki strani. Voznikov delovni prostor je vzorno pregleden, sistem iDrive je vedno bolj preprost za uporabo in tudi na splošno je nova petica avtomobil, v katerem bodo zaradi tovrstne dovršenosti enako uživali potniki in voznik. Na cesti se izkaže predvsem z udobjem in dinamičnim značajem, značilnim za znamko. Za premikanje skoraj petmetrske in 1,8 tone težke limuzine je skrbel znan in čislan trilitrski šestvlajni dizel, ki v novi petici razvija 265 “konjev” in  tovornjaških 620 Nm navora. Ta motor je po našem mnenju idealna izbira za petico. Mirno delovanje, odlične zmogljivost in zmerna poraba goriva so njegovi največji aduti.

 

La Dolomitica

Na pot pa smo se podali predvsem zaradi kulinaričnega dogodka La Dolomitica, ki je postal že tradicionalen, saj so ga letos organizirali že četrtič. V osrčju narave, v nacionalnem parku Fanes, smo pod sloganom  “Ladins  Do Cook it Better“ okušali jedi najboljših chefov iz Alta Badie – Norbert Niederkofler (St. Hubertus v Relais & Chateaux Hotel Rosa Alpina, San Cassiano, 3 Michelinove zvezdice), Matteo Metullio (La Siriola v Hotel Ciasa Salares, San Cassiano, 2 Michelinovi zvezdici), Nicola Laera (La Stüa de Michil, 1 Michelinova zvezdica) Andrea Irsara (Gourmet Hotel Gran Ander), Giuseppe Gravela (La Gana v Hotel Cristallo), Massimo Busin (Hotel Sassongher), Simon Tirel (Hotel Diana) in Andrea Bedin (Hotel Col Alto), Marco Spinelli (Club Moritzino) in gostujoči chef iz Milana, Sergio Mei. Izvrstne krožnike so spremljale odlične penine in vina.

 

Norbert Niederkofler

Stefan Wieser, lastnik Ciasa Salares in Matteo Metullio z ekipo

Nicole Dorigo in Nicola Laera 

E-kolesarjenje

Velik hit letošnjega poletja v Alta Badii je kolesarjenje s tako imenovanimi e-kolesi. Odlična kolesa proizvajalca Pinarello lahko najamete na različnih lokacijah, na višinskih postojankah Col Alto, Piz La Ila in Piz Sorega ter v dolini v La Villi in Corvari. Prav tukaj je Pinarello predstavil svoje prvo e-kolo in tako naznanil močno sodelovanje med prestižnim letoviščem in to priznano znamko. Pripravili so štiri predloge za zanimive poti, ki se razlikujejo tako po dolžini, kot po težavnosti. Prednost e-koles je v tem, da tudi tisti, ki niste najbolj natrenirani kolesarji, lahko uživate v vseh lepotah narave, ki jih ponujajo Dolomiti.

V namen promocije te panoge, bo v soboto 22. septembra organiziran dogodek, kjer bodo z vrha Piz La Ila vodile tri različno težavne poti, v kočah ob poti pa bodo udeleženci dogodka deležni kulinaričnih mojstrovin.

www.altabadia.org

besedilo in fotografije: Dean Dubokovič in Alex Moling

Stefanie Irsara in Nicole Dorigo, turistična pisarna Alta Badia