Vinarstvo Kozlović se na istem mestu nahaja že od leta 1904. Domuje v  Momjanu (v severozahodnem delu Istre), nasproti srednjeveškega dvorca in potoka Argille, obkroženo z vinogradi, ki se razprostirajo levo in desno, do koder seže oko. Antonella in Franco predstavljata četrto generacijo vinarjev, njuna vinarna s trinadstropno kletjo, ki zavzema skupno 2200m2, pa je danes najsodobnejša v regiji. Samo obliko so zasnovali v Fabriki iz Pulja, pri čemer so uporabili materiale – jeklo, beton, les in steklo –  ki se zahvaljujoč oblikovanju zunanjih sten, povsem zlivajo z okolico in stavbe od daleč niti ni mogoče opaziti. Odraža se kot gib v pokrajini, odsevajoč barve vinogradov in zemlje, naravni padec pa so izkoristili pri pridelavi vina. Stranske stene in streha so obrasli s sredozemskim rastjem, ki zagotavlja naravno hlajenje. Vrhunska kakovost Vinarstva Kozlović je potrjena tudi v svetovnem merilu, saj je Vinarstvo Kozlović kot edino hrvaško vinarstvo, predstavljeno v knjigi The Greatest wine Cellars of the World – Sommelier Heaven, ki je v juniju 2015 izšla pri Braun Publishing. Pri izboru vinarjev je sodeloval Bruno Basso, dobitnik nagrade za najboljšega someljeja na svetu v Tokiju 2013.

 

Santa Lucia Malvazija, Santa Lucia Noir – vrhunske znamke vinarstva Kozlović

Gre za vina, pridelana v najboljših vinogradih: single vineyard Santa Lucia se razprostira na 20 hektarih, od koder so vina, ki osvajajo nagrade po vsem svetu. Tako je leta 2011 na cenjenem svetovnem vinskem tekmovanju v Londonu The Library Collection, Santa Lucia malvazija, trgatev 2001, prejela nagrado za najboljše belo vino na svetu, starejše od 10 let. Revija Decanter, alfa in omega vinske scene, pa je ocenila Teran iz leta 2012 z oceno 90+ in ga priporočilo kot vino, ki ga vsekakor morate poskusiti.

V vinarstvu Kozlović pridelajo letno 200 000 buteljk, s poudarkom na ekološki pridelavi avtohtonih belih vin – malvazija, momjanski muškat in teran. Momjanski muškat je od leta 2015 vino z zaščitenim geografskim poreklom.

 

Doživite vino

Če vas zanimajo avtohtone vrste vina in spoznavanje Istre kot zgodovinske, gastronomske in kulturne destinacije, predlagamo program Taste Istria (Okusi Istre), kjer boste ob malvaziji, muškatu in teranu poskusili tudi olivna olja in istrska žganja. Če si zaželite romantičnega okolja, ga boste našli v mediteranskem vrtu na vrhu vinarstva. Za ljubitelje narave so pripravili program Back to nature s sprehodom po vinogradu Santa Lucia – z zemljevidom do košare dobrot, ki vas bo pričakala v senci.

Izbirate lahko med 9 programi degustacij:

 Taste Istria  /Okusi Istre/

Spoznavanje avtohtonih istrskih sort – malvazije, terana in muškata – ob prigrizkih v vinskem baru. Vodena degustacija traja eno uro. Ob lepem vremenu vam bomo pokušino predstavili na terasi s pogledom na vinograd Valle.

Meet the estate /Ogled zakladov/

Program zajema  ogled vinarstva z degustacijo Po ogledu kleti lahko ob prigrizkih poskusite 5 vin.

 

Library tasting /Okus zgodovine/

Če ste poznavalec in ljubitelj arhivskih vin lahko lastnika Antonella in Franco z vami odpreta nekatere od dragocenih arhivskih steklenic istrske malvazije, vi pa boste njuno zgodbo o tem kako živeti z vinom zvedeli iz prve roke. Program je namenjen tistim, ki jih zanimajo podatki o letinah in trgatvah, ob degustaciji pa bo ponujen tudi prigrizek.

 

Sunset of the vinery roof /Sončni zahod na strehi/

Večerja za dve osebi v mediteransekm vrtu na strehi vinarstva vas ne bo pustila ravnodušnih. Ta neprecenljiva izkušnja združuje umetnost šefa kuhinje in znanje vinarjev. Na streho pa vas lahko povabimo le od junija do septembra.

 Back to nature /Nazaj k naravi/

Če ste ljubitelj narave in radi pohajate, vam predlagamo sprehod do vinograda Santa Lucija v jutranjih ali večernih urah. S pomočjo zemljevida se boste odpravili skozi pokrajino, opazovali njene posebnosti in spoznavali njene zgodbe.

Wine and dine /Kosilo pod trtami/

V sodelovanju s štirimi poznanimi restavracijami (San Rocco, Bevanda, Stari podrum, Morgan) boste lahko uživali v degustacijskem meniju, zlitem z našimi vini.

Istra coast drive /Vožnja ob obali/

V sodelovanju z družbo BMW in Turistično zvezo Istrske županije lahko doživite Istro iz avtomobila, ki ga lahko prevzamete na 6 različnih lokacijah. Podrobnosti si lahko pogledate na http://www.bmw-coastdrive.com/hr/index .

Podrobnosti o programih si lahko preberete na www.kozlovic.hr ali pa svoj obisk najavite na visit@kozlovic.hr .