Katrca, hiša piva in kulinarike

Katrca je ena najstarejših gostiln v Ljubljani, ki na prekrasnem vrtu pod kostanji v Rožni dolini svoje goste razvaja že 110 let. Ker je letošnji jubilej okrogel in res visok, sta se nova lastnika, Pika Justinek Brumnić in Peter Poles, odločila, da jo prenovita ter osvežita z novo zgodbo. Tako je Katrca postala hiša piva in kulinarike.

Pravo pivo se odlično poda k hrani, vendar je bilo do zdaj premišljene in izbrane tovrstne ponudbe premalo. V Katrci vam bodo zato predstavili in z vami delili znanje o pivu, hkrati pa vas popeljali na čudovito pivsko kulinarično popotovanje.

Zakaj pivo?

Kultura pitja piva v Sloveniji raste iz dneva v dan. Temu primerno se pri nas pojavlja tudi vedno več festivalov piva, jedi, pripravljenih s pivom, med njimi tudi sladice, tako da je Katrca naredila korak s časom in nas s to novo zgodbo prijetno presenetila.

Mnogo piv lahko brez slabe vesti postavimo ob bok vinu. S svojevrstnimi okusi, skrbno izbranimi količinami ter vrstami sladov, hmelja, različnih začimb in drugih dodatkov hrano namreč odlično nadgradijo, hkrati pa iz nje izvlečejo neverjetne okuse.

Pravo doživetje piva se začne že s pravilnim točenjem. Prav zato so v Katrci dali velik poudarek pri namestitvi cevi in pip za točenje piva ter izobraževanju osebja. Ob klasičnem točenju pivo zadrži večino ogljikovega dioksida, s pravilno očiščenim kozarcem in točenjem, ki je posebno za določeno vrsto piva, pa večino tega izločijo in poskrbijo, da je tudi sestava pene takšna, kot jo pivo zahteva. Ker je takšno pivo tudi bolj pitno, z veseljem po njem posežejo tudi dekleta, še posebej ob spoznanju, da ima kozarec piva manj kalorij kot kozarec vina ali soka.

V Katarci vam lahko ponudijo več kot petdeset piv z vsega sveta – različna točena piva, med njimi tudi odlična piva belgijskih mikropivovarjev, buteljčna piva z dvojno fermentacijo, dimljena piva ter piva z okusi češenj, kokosa in agrumov.

Ponudbo piv bodo seveda nadgrajevali in prilagajali letnim časom ter različnim dogodkom, kot je beer tasting, degustacijskim dnevom in dnevom, namenjenim določenim vrstam piva. Potekali bodo tudi festivali, kot sta Saint Patrick’s Day in Queens Day, ter dnevi belgijskih piv. Vsak četrtek pa vas bodo razvajali z večeri »unplugged« z živo glasbo in menijem »unplugged«.

Hrana

V Rožni dolini imajo načelo, da v jedilnem listu pri jedeh radi zapišejo, kakšno pivo naj gost naroči ob posamezni jedi. Način priprave hrane je francoski s pridihom Mediterana.

V Katrci vam bodo tako postregli odlični biftek z zelenim poprom in pirejem iz zelene ter francoskim fižolom, h kateremu se poda buteljčno pivo La Rulles Brune, belgijski temni ale. Burger, s sezamom posuto bombeto, 100-odstotno škotsko govedino black angus, ki jo pečejo sami, čebulo, hišnim džemom, narejenim iz suhih fig in temnega piva, ob katerem vam bodo postregli pivo Grim Reaper Reservoir Dogs IPA, ki vas bo zelo navdušilo.

Meso pečejo v green eggu, ki je zoreno vsaj tri tedne, uporabljajo pa predvsem black agnus iz Avstralije in Irske. Ljubitelji mesa lahko pridete na svoj račun, saj v ponudbi najdete tudi steake, kot sta T-bone in tomahawk ribeye, domači tatarski biftek, rebra prašiča iberico …

Presenetili pa so nas tudi z morskimi jedmi, saj v Katrci dobite tradicionalne brussels mussels, dagnje v juhici, narejene v smetani s porom in zeleno ter maslom in česnom. Posebnost je ta, da vam zraven postrežejo domače pripravljen ocvrt krompirček in kozarček belgijskega piva Lupulus Fourquette. Na poseben način pripravljajo tudi hobotnico, saj jo najprej kuhajo v vakuumu (sous-vide) devet ur na nizki temperaturi v marinadi, ki jo na koncu še popečejo v pečici s krompirčkom in češnjevim paradižnikom. Zraven pa vam seveda postrežejo še buteljčno pšenično pivo iz pivovarne Trouffette Belle D’Ete iz Bastognea.

Ponudba sladic v Katrci pa je tudi zelo pestra, saj vas bodo razvajali s sladicami iz Jeleninega butika Sweet, kot so jagodni poljub, črno-beli svet, Katra kliče New York. Postrežejo pa vam tudi z božanskima sladicama, ki izvirata iz Francije, čokoladnim suflejem, pripravljenim iz 70 odstotkov temne belgijske čokolade, in nežno creme brulee, h katerima se poda češnjevo pivo Lindemans Kriek lambic fruit, tako da lahko presenetite svojo drago na romantični večerji na vrtu pod kostanji.

V septembru vas Katrca vabi na oktober Katrca fest, ki bo potekal od 17. septembra do 1. oktobra. Razvajali vas bodo z izbranimi nemškimi pivi in okusno kulinariko. Zato pridite, več vas bo, bolj bo zabavno. Vztrajajte in s seboj pripeljite prijatelja, ki se še vedno trmasto drži pri pitju samo ene vrste piva. Predstavite mu svet neverjetnih okusov, ki ju lahko doživi z nenehnim odkrivanjem novih, izvirnih načinov izdelave piva.