Janez Bratovž v svoji ljubljanski restavraciji vsak dan dokazuje perfekcionizem, kar izpriča tudi s svojimi meniji: okusnimi, minimalističnimi, všečnimi za oči in želodec. Janez Bratovž je praktično vsak dan na ljubljanski tržnici, s čimer dokazuje, da ga zanimajo najbolj sveže sestavine, ki jih sproti uporabi v kuhinji. JB je v najboljši formi, na vrhuncu ustvarjalnosti: zdaj so njegovi krožniki minimalistični, prekrasni na pogled, nadvse okusni, njegova kuhinja pa je hkrati sofisticirana in nadvse preprosta.

JB restavracija v centru Ljubljane – ena izmed 100 najboljših restavracij na svetu – je zatočišče za ljubitelje prefinjenega okusa. V njej boste tisti, ki razumete okus popolnosti, uživali v kulinarični umetnosti chefa Janeza Bratovža. Jedi temeljijo na odnosu med štirimi osnovnimi elementi: zemlja, voda, zrak in ogenj. Voda je znamenje slanega, ogenj grenkobe, zrak kislega in zemlja sladkega okusa.

JB restavracija je slovensko svetišče kulinarike v pritličju Plečnikove zgradbe iz konca dvajsetih let minulega stoletja. Notranjost je umirjeno elegantna in udobna. Atmosfera in suvereno domiselne jedi chefa Janeza Bratovža pričarajo ozračje harmonične razkošnosti. Restavracija je plod družinske ljubezni in sodelovanja, saj chefu družbo v kuhinji dela sin Tomaž.

 

 

Tokrat smo poskusili nekaj Janezovih mojstrovin, kot je burata s kremo iz paprike in zažganimi melancani. Marinirano skušo z oljčnim oljem, ponzu omako, paradižnikovo omako, motarjem in prahom črnih oliv. Piko na i so dodali domači makaroni z rahlo pekočo paradižnikovo omako in stebelno zeleno. Seveda imajo pri JB-ju poleg tega še bogato izbiro morskih, mesnih in vegetarijanskih jedi.

V JB-ju imajo eno izmed najdaljših vinskih kart v Sloveniji. Izbrali boste lahko med številnimi različnimi vini, slovenskimi in tujimi, belimi, rdečimi, vini rosé, predikatnimi in penečimi.

Miklošičeva 19, Ljubljana, 01/430 70 70

www.jb-slo.com

besedilo: Blaž Kordelič

fotografije: Dean Dubokovič