V Kopru je pred kratkim potekal krst največje in najhitrejše slovenske tekmovalne jadrnice, Maxi Jene, ki od sedaj nosi ime Way of Life. Angleško ime pomeni »način življenja«, ki ga jadranje predstavlja tako vodstvu jadralskega projekta kot sami posadki. Od prejšnjega lastnika, Mitje Kosmine, jo je kupil jadralec, olimpijec in podjetnik Gašper Vinčec. Slednji je pred nastopom na znameniti Barcolani poskrbel tudi za številne tehnološke izboljšave, kot so obtežitev kobilice, nova, večja jadra in celotni sistem elektronike. Nova je tudi celostna podoba jadrnice – prejšnjo modro-belo kombinacijo je zamenjala črna barva z modrimi podrobnostmi.

 

Lastnik in skiper Gašper Vinčec ter Robert Šterpin iz podjetja Bora, ki v Sloveniji zastopa znamko Colmar

Krst jadrnice Way of Life

 

 

 

24-metrska jadrnica je sicer ambasador projekta EWOL, ki bo v prihodnjem letu na enem mestu združeval pobude partnerjev na področju ekologije, zelene energije, mobilnosti pa tudi raziskovalno-razvojnih dejavnosti in drugih, povsem športnih in socialnih projektov. Kot je poudaril Gorazd Mauri, vodja projekta EWOL, je črna lepotica postala tudi prava platforma za preizkus danes še futurističnih tehnologij, ki jih razvijajo in preizkušajo posadka, razvojni laboratorij sponzorja Dinit Card Services ter partnerjev – podjetij Microsoft in skupina Stroka.si. Rezultat ene izmed njih bodo predstavili pred Barcolano, gre pa za uporabo obogatene resničnosti, torej 3D-vizualizacije v obliki hologramov pri jadranju oziroma na regati.

Gašper Vinčec 

Ravno jubilejna, 50. Barcolana bo 14. oktobra eden prvih resnejših preizkusov za posadko pod taktirko Gašperja Vinčeca. »Kot vedno tudi tokrat ciljamo na zmago,« je dejal Vinčec, ki je s to jadrnico še pod imenom Maxi Jena leta 2009 na Barcolani že zmagal, lani pa je bil drugi.  Koprčan se je sicer še pred krstom zahvalil pionirju slovenskega jadranja Janku Kosmini ter mu izročil uradno jakno ekipe in podaril sliko, delo enega izmed članov ekipe.

www.ewol.eu

Way of Life ob dvigovanju glavnega jadra

Janko Kosmina in Gašper Vinčec

VSTAVI BESEDILO