Aktivni oddih v Istri

Istra postaja iz leta v leto vse bolj zaželena destinacija za tiste, ki želijo tudi pozimi preživeti aktiven dopust. Zato so na istrskem polotoku šport zamenjale zimske sanje. Dokler sta v večjem delu celine sneg in mraz, vas vabijo v slikovita istrska mesteca, kjer pozimi prirejajo številne športne dogodke.

Vse bolj so priljubljeni trekingi (orientacijski tek) in traili (planinski tek po označenih progah), vendar o priljubljenosti teh priča že 12-letno prirejanje istrske zimske lige. Teke prirejajo vse do marca in v različnih mestih. Dolžina trase je med šest in osem kilometri. Tekmovanja so namenjena vsem, ki se želijo rekreirati in družiti, vendar pa ne smete zamuditi velikega finala, ki bo v Rabcu.
Istra Trek, že dvanajsti po vrsti, bo to leto potekal v Motovunu. Odvisno od vaše fizične pripravljenosti lahko izberete naslednje kategorije: ultra, če želite preteči 40 kilometrov, challenger (25 kilometrov) ali pa uživate v lahkem teku na 12 kilometrov.
Za vse ljubitelje teka bo 18. februarja v Brtonigli start Brtonigla adventure treka. Lahko izbirate med tremi kategorijami: ultra (50 kilometrov), planinska (25 kilometrov) ter fun & run (12 kilometrov). Proga ni označena, ampak so samo kontrolne točke.
Začetek aprila je rezerviran za športni spektakel 100 milj Istre, ki je ultra trail tekmovanje. Poteka po istrskih planinskih poteh z začetkom v Labinu, nato pa se vije mimo Lovrana, Buzeta in Motovuna, odvisno od dolžine proge, vse do cilja, ki je v Umagu. Sestavljeno je iz petih različnih tekov: trije so za prave dolgoprogaše, eden za tiste, ki bodo to šele postali, in eden mestno-cestni trail. Cilj vseh tekov in središče vsega dogajanja bo Umag, kjer bodo organizirali otroški tek in mestni trail.

Ko nekateri tečejo po prelepi pokrajini Istre, si drugi želijo polotok razgledati na dveh kolesih. Vsako leto že tradicionalno prirejajo zanimiva in pomembna tekmovanja, ki so tudi mednarodnega značaja. Ta so celo uvrščena v koledar mednarodne kolesarske zveze (UCI).
Ne zamudite enodnevne tekme Pokal Umag, ki je zabeležena tudi v koledarju mednarodne kolesarske zveze UCI. Že petič zapored bo potekala po mestih severozahodne Istre v dolžini 160 kilometrov. Nekaj dni pozneje pa bo Poreč gostil enodnevno mednarodno kolesarsko dirko Nagrada mesta Poreča, ki bo potekala okoli Poreča.
Vrhunski kolesarji, ki tekmujejo za točke svetovnega pokala, se bodo lahko preizkusili v nekaj zahtevnih etapah že 14. istrske pomladi, medtem ko bo Poreč tudi to leto gostil enodnevno dirko Gran prix Laguna Poreč. Po napornih športnih dejavnostih si boste zagotovo zaželeli počitka in okrepčila. Na voljo vam bo raznolika ponudba, ki jo boste našli v velnes centrih vzdolž obale polotoka. Istrska kulinarika, daleč naokoli poznana po svojih vrhunskih živilih in jedeh, bo samo še dopolnila vaš občutek bivanja v naši regiji.