Hotel Park, pomembno središče družbenega in političnega dogajanja v Splitu in okolici, je vsekakor prva izbira številnih turistov in poslovnežev, ki želijo bivati v tem mestu. Od svoje izgradnje leta 1921 je lociran na najprestižnejši točki pod Marjanom, v neposredni bližini starega mestnega jedra in ob najbolj znani splitski plaži Bačvice.

Prenova hotela, ki jo je zasnoval ugledni arhitekt Emil Šverko, je bila ocenjena na skoraj 10 milijonov evrov, od tega je 3,5 milijona evrov sofinanciral evropski sklad. S samo obnovo so povečali nastanitvene kapacitete, in sicer s 57 na 72 sob, ter svojim gostom ponudili še šest apartmajev, od katerih ima vsak zunanji džakuzi in čudovit pogled na arhipelag. Številnim gostom, ki zaradi poslovnih razlogov bivajo v Splitu večino leta, so na voljo dvonadstropne sobe, v katerih je popolnoma opremljena pisarna, hkrati pa je ta ločena od hotelske sobe. Edinstveni kulinarični pristop, zunanji bazen na terasi hotela, zimski vrt, konferenčna dvorana, ki sprejme do 450 oseb, prostorne sobe, preddverje in druga hotelska ponudba so pripomogli k temu, da si je ta center splitske družbene scene prisvojil pet zvezdic.

Hotel Park že skoraj stoletje s svojim videzom in enkratnim šarmom privablja državnike, politike, intelektualce, športnike in številne oblikovalce evropske kulturne scene. S svojo že tradicionalno vrednostjo in novo podobo ter svojim kljubovanjem pospešenemu ritmu sodobnega sloga življenja ponuja nepozabno ugodje, zaradi katerega je to živi simbol Splita za izpolnjeno življenje. To ne velja samo za tuje goste, ampak tudi za Splitčane, ki zelo radi posedijo na terasi Parka ali pa tu praznujejo najpomembnejše družinske dogodke.

 

Hotel skozi zgodovino

V prvotni stavbi hotela Park – nekdanji vili Dvornik (zgrajene leta 1921) so sprva odprli hotel Imperial, ki sta ga zasnovala Vjekoslav Ivanišević in Fabijan Kaliterne, praška študenta ter ena od ustanoviteljev še enega simbola Splita, nogometnega kluba Hajduk.

Leta 1938 je bil hotel prvič povečan, in od tedaj se imenuje Park. Med drugo svetovno vojno je bil popolnoma uničen, zato je bil za takratno prenovo zaslužen Dinko Vesanović. Pod četrto prenovo leta 2000 pa se je podpisal arhitekt Vjekoslav Ivanišević, nečak prvega projektanta.

V hotelu Park je bila leta 1943 podpisana kapitulacija Italije v času, ko je sam maršal Tito navadno popil kavo na terasi hotela, pa tudi Tin Ujević je tu napisal nekaj svojih najlepših verzov.

www.hotelpark-split.hr