V vasici Snežatno v osrčju čudovitih Goriških brd se nahaja Hiša Štekar. Je prva turistična kmetija v teh krajih in obratuje že od leta 1986. Vrata hiše so odprta vse leto. Nudijo vam udobne, v slogu nekdanjega časa opremljene sobe ter tradicionalno briško hrano in ekološko pridelano vino. V turizem je vpeta vsa družina, ki poskrbi, da se na kmetiji počutite sproščeno in imate občutek domačnosti.

Na kmetiji so vam na voljo pet dvoposteljnih in dve družinski štiriposteljni sobi, ki so jih poimenovali kar po sortah vina. Vse so opremljene v starinskem slogu, tako vam dajo občutek, da se je svet za trenutek ustavil, vi pa se lahko sprostite in pozabite na vsakdanje skrbi.

Pri hrani prisegajo na sezonske in doma pridelane sestavine. Pri pripravi domačih briških jedi upoštevajo tradicijo, hkrati pa sledijo novim trendom in sodobni kulinariki. Večino sestavin pridelajo na domačem vrtu, imajo svoje kokoši in tudi suhomesnate izdelke izdelujejo sami. Vse drugo pa se trudijo kupiti od ekoloških dobaviteljev.

Ob hrani vam ponudijo spremljavo biološko pridelanih vin. Začetnik vinarstva v hiši je bil praded Emil, od njega se je negovanja trte in kletarjenja naučil sin Roman, ki je tudi prevzel kmetijo. Poleg vinarstva se je začel ukvarjati tudi s turizmom in prenočišči. Sedanji gospodar Jure, mlajši Romanov sin, je leta 2012 prevzel vinarstvo. Od takrat se je začel čutiti sveženj mladostne zagnanosti in drznosti. Njihova vina so se povzpela do vrhunske kakovosti. Trenutno imajo v lasti deset hektarov vinogradov, njihova vizija pa sta širjenje in povečanje kapacitet.

Verjamejo, da nam narava dá toliko, kot ji nudimo mi. Zato želijo trti ponuditi čim bolj naravne pogoje, z minimalnim posegom v njen rastni proces. Negujejo jo z naravnimi škropivi, zato so tudi certificirani kot biovinarji. Pri njih je tako grozdje kot vino certificirano kot bioproizvod. Ker je grozdje v vinogradu živo, ga je treba negovati kot živo bitje, tudi vino v steklenici je živo, zato je vsaka steklenica drugačna in nekaj posebnega. Prav zato tudi v kleti upoštevajo tradicionalne metode kletarjenja in tako kot v vinogradu tudi tu zelo malo posegajo v mošt oziroma vino.

www.stekar.si