V rojstni vasi slikarja Ivana Groharja Spodnja Sorica stoji ekološka kmetija Tolc, ki je leta 2019 postala gostilna s prenočišči, slovi po družinskem gostoljubju in odlični slovenski kulinariki. Pod Tolčevo streho se nahajajo odlična slovenska gostilna s posebnimi gostilniškimi prostori, sedem udobnih sob in apartmajev, vinska klet z najrazličnejšimi vini in skriti vrt.

V gostilni je prostora za skupine do 40 oseb, v sobah pa lahko prespi 33 gostov. Imajo 4 tematsko različne prostore. Dobro založeno vinsko klet, prostor s kaminom, kjer si lahko poiščete svoj umaknjen in miren kotiček za romantično večerjo, glavni gostilniški prostor s šankom in prostor namenjen izobraževanjem ter sprostitvi ob igri biljarda. Poleti vas postrežejo tudi na terasi ali na našem dobro skritem vrtu. Trudijo se, da za vas kuhajo iz sestavin, ki jih pridelajo na njihovi kmetiji ali pa jih kupijo od lokalnih dobaviteljev. “Sorško domače malo drugače.”

Primož Pintar

Ko smo jih obiskali, nam je gospodar Primož Pintar za začetek pripravil pozdrav iz kuhinje, ki je vseboval skutni namaz, ovčjo pašteto in robidov džem. Sledil je goveji tartar s peso, nato krompir s hrenovo omako, namazom dimljene postrvi in kavijarjem. Nadaljevali smo z ajdovim krapom s skuto, čebulo, ovseno kašo, drobnjakom in omako iz tepke.  Za prave sladokusce bodo jetrca in možgani s pečenim ohrovtom, sladkim zeljem in posušeno črno trobento. Ker je bila rdeča nit celega kosila jagenjček, je bil ta v treh oblikah tudi za glavno jed, kot pečenka, file in natrgan. Posladkali smo se z bučnim biskvitom s kakijevo kremo, borovnicami in čokolado.

Pri Tolcu boste doživeli pravo družinsko gostoljubje, tradicijo in naravo. Prepustite se odlični domači moderni kuhinji šefa Primoža in vasico pod znanim slovenskim smučiščem Soriška planina boste zagotovo zapustili izredno zadovoljni.

www.tolc.eu, Spodnja Sorica 8, tel.: +386 41 521 138

besedilo: Blaž Kordelič, fotografije: Dean Dubokovič