Gostilna Vovko je hiša, kjer več kot 40 letno družinsko tradicijo nadaljujeta Rok Vovko z ženo Manco. Začetki gostilne segajo v leto 1977, ko sta ustanovitelja, Rokova starša, Marina in Anton Vovko odprla vrata svoje hiše gostom, ki so bili željni odlične hrane, rujne vinske kapljice in gostoljubnosti. V gostilni Vovko, ki se je že uveljavila kot najboljša novomeška gostilna, so usmerjeni predvsem k sezonskim jedem, zelenjavo z domačega vrta tradicionalno popestrijo tudi dobrote iz bližnjih gozdov, na primer jurčki in kostanj.

Manca in Rok Vovko

Preden vstopite, si oglejte dobro stoletje stara vhodna vrata, ki so jih prinesli z očetove domačije, in več kot 400 let star portal nad njimi, ki je včasih krasil pročelje Machove graščine na Veliki Slatniku. Odkar je vajeti v gostilni prevzel sin Rok, je družinska gostilna Vovko na Ratežu le še utrdila svoj sloves. Gostilna je od nekdaj slovela po slovenski klasiki in jedeh z žara. Vedno zazrti v sezonske sestavine jedi seveda niso imeli nobenih težav pri dogovarjanju za vegetarijanski meni. Njihova kuhinja je ustvarjena tako rekoč iz dveh stebrov. Pri prvem se prepletata dolenjska in slovenska kulinarika. Pri ustvarjanju teh jedi nekaterim dodajajo pridih sodobnosti, nekatere pa ostajajo takšne, kot smo jih vajeni in jih ne želijo spreminjati. Sezonsko, sveže, lokalno.  Drugi steber predstavlja meso, ki ga pečejo na pravem žaru na oglje. Meso jim dobavljajo okoliški kmetje in lokalni mesar.

Med našim zadnjim obiskom smo okušali jedi z obeh področij: tatar dimljene postrvi s hrenom, postrvjim kaviarjem in domačo majonezo, potočne rake s šparglji, jajčno kremo in zelišči, čemaževo juho, jagenčje zarebernice in sočno telečjo kračo. Danes je Vovkova hiša prepoznavno ime med gurmani tako na Dolenjskem, Sloveniji kot tudi zunaj meja. Mladi gospodar Rok Vovko s pomočjo družine skrbi, da vse poteka tako, da se gostje zadovoljni vračajo.

Pri Vovkotovih lahko tudi prespite v udobnih sobah nad gostilno, zjutraj pa vam bodo seveda postregli z zajtrkom, da boste lahko polni novih moči raziskovali čudovito Dolenjsko.

Gostilna Vovko, Ratež 48, Brusnice
+386 7 30 85 603, +386 41 83 21 19
info@gostilna-vovko.si
www.gostilna-vovko.si

fotografije: Dean Dubokovič