Gostilna Pri Lojzetu ima dolgo tradicijo, saj je bila prvič omenjena že konec 18 stoletja. Družinska gostilna je skozi leta vipavsko kulinariko negovala in jo že pred dobrim desetletjem povzdignila na raven najboljše kulinarike v Sloveniji. Sledil je čas, ko so se iz Dornberka preselili na dvorec Zemono, kjer že vrsto let kulinarične mojstrovine ustvarja nosilec Michelinove zvezdice Tomaž Kavčič. Tomaž je pesnik okusov, tehnologij kuhanja in vrhunskih sestavin. Ob svojem ogromnem znanju pa ne pozabi Vipavske doline, ki je venomer prisotna.

In tudi Tomaž (za prijatelje Tomi) jedem doda tisto, kar je podedoval od matere in stare mame, ki je pred desetletji obiskovala samostansko kuharsko šolo – dušo.  Gostilna Pri Lojzetu sedaj že več kot petnajst let domuje na dvorcu Zemono in ponuja edinstveno kulinariko. Naštevanje jedi nima smisla. Pomembno je, da Tomaž skrbi za svežino sestavin glede na letni čas in čistost okusov, ki je samoumevna. Tehnike priprave pa varirajo od popolnoma preprostih in tradicionalnih do molekularnih in povsem samosvojih, ki jih je razvil Tomaž. Vinska karta temelji na lokalnih vinih. Pokrivajo vsa vinorodna področja Slovenije, osredotočajo pa se na vina iz Vipavske doline, Goriških brd in Krasa. Seveda pa ponujajo tudi širši izbor s poudarkom na penečih vinih.

Kulinarična zgodba Gostilne pri Lojzetu na Dvorcu Zemono nas vedno znova preseneča, tudi ko se pripravlja na toplejše dneve, ko boste lahko uživali na terasi v prelepi okolici Dvorca Zemono. Za vas bodo pripravili posebej dekorirano mizo, tudi na travici, pod mogočnimi drevesi, kjer vas bo vse skupaj z lahkoto zapeljalo v skrivnostni Tomažev svet kulinaričnih mojstrovin. Presenečenj in novosti vsekakor ne bo manjkalo. Mi smo že bili njihovi gostje in ob izvrstno izbranih vinih iz okolice smo poskusili kakopak nove krožnike, ki jim je Tomaž piko na i dodal kar pred nami.

Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava

zemono@zemono.si

www.zemono.si

tel.: +386 5 3687007, +386 40 777 761

besedilo: Blaž Kordelič, fotografije: Dean Dubokovič