Mihovec v Pirničah je od nekdaj slovela za trdno domačo gostilno, klasiko v pravem pomenu te besede. Zdaj ko ima vajeti v rokah mlada Mojca Trnovec – četrta generacija Mihovčevih –, je gostilna pridobila še nekaj svetovljanskosti. Žito in zelenjava še zmeraj prihajata z domačega, 30 hektarov velikega posestva, na katerem kmetujejo na integriran način, na stare čase pa spomni tudi očetov ansambel, ki ob koncu tedna razveseljuje goste, saj oče že 45 let igra na harmoniko, kitaro in pozavno.

Medtem ko smo se dogovarjali za degustacijski meni, so nas iz kuhinje pozdravili s pirniškim pozdravom na vasi; pogačo s suhimi ocvirki, čebulo in porom ter pirinimi žličkami: krešo s poletnimi zelišči in sirom tolmincem. Potem so pokazali, kaj pridelajo na vrtu, saj smo dobili stročji fižol, zabeljen s kislim mlekom, in kapucinarje ter mlade bučke z drobnjakovim nadevom. Zraven so natočili kozarec Medotove rumene rebule.

Plavali smo v sladkih vodah: karpačo je bil iz fileja postrvi, položen na makovo polento ter kremo iz mladega graha s kamilico in koprom.

Nadaljevanje je bilo po domače: polnozrnati bleki z zeljnimi krpicami, kranjsko klobaso in lisičkami, zraven pa kozarec rozeja, letnik 2009, iz kleti Guerila; po Brdih smo šli torej v Planino v Vipavski dolini.

Za glavno jed smo dobili telečje ličnice, marmorirane z žajbljevo omako, krompirjev pire in pelargonijev pepermint, mlado bučo patišonko ter pesto, narejen iz zajčje deteljice. Pili pa smo hišni ponos: barikiran shiraz capo d’istria iz kleti Vinakoper, katerega sodček je hišni gospodar izlicitiral na tradicionalni koprski dražbi za pediatrično kliniko v Izoli.

Končali pa smo po domače, a malo drugače: z borovničevim zavitkom v bezgovi juhici in zjutraj nabranimi gozdnimi sadeži. Za slovo pa smo popili kozarček sladkega rumenega muškata iz štajerske kleti Gaube na Špičniku pri Svečini.

Bilo je okusno kot v starih, pristnih kmečkih oštarijah, a hkrati prefinjeno in posodobljeno, prilagojeno novim časom. Do Pirnič – med Šmarno goro in Zbiljskim jezerom – je le kratek skok iz Ljubljane.