Domačija Kunstelj v središču Radovljice že od leta 1873 slovi po družinskem gostoljubju in odlični slovenski kulinariki. Pod Kunstljevo streho se nahajajo tradicionalna slovenska gostilna, s posebnimi gostilniškimi prostori, deset udobnih sob, vinska klet z najrazličnejšimi vini in čudovit letni vrt, ki ponuja pravljični razgled na zeleno dolino Save in bele vrhove Julijskih Alp s Triglavom v ozadju.

 

Posestvo vodi že četrta generacija družine Štiherle, ki ohranja tradicijo kuhanja domačih jedi. Pred slabimi tremi leti je taktirko prevzela hči Maja Buden, ki po tradiciji prisega na naravno in lokalno. Jedi so pripravljene po starih slovenskih receptih in ponudba je prilagojena letnim časom, saj se pri kuhanju pogosto uporablja povrtnine iz domačega vrta. Vse, kar ne zraste na domačem vrtu, pa Kunstlju priskrbi lokalno ozaveščena trgovina 18sedem3.

Ko smo jih obiskali, nam je Maja za začetek pripravila ajdovo kašo z zelenjavo, konopljinimi semeni in prekajeno postrvjo. Nadaljevali smo s štruklji, najboljšimi telečjimi jetrci, domačo klobaso in izredno mehkim in okusnim jelenovim filejem. Za sladokusce, ki jim bo po vseh dobrotah ostalo še kaj prostora, je na voljo pestra izbira sladic.

 

Vinska klet pri Kunstlju velja za edino pravo vinsko klet na Gorenjskem. V preteklosti so v njenih prostorih v sodih hranili vino za goste, za kakovost vina pa je skrbel kletar. Danes vinska klet ponuja različne vrste odprtih vin iz vseh slovenskih vinorodnih območij. Okusite merlot in sivi pinot iz vinske kleti Debenjak iz Kozane ali kraški teran vinske kleti Pupis iz Tomaja ter cviček Jožeta Fabjana iz Dolnjega Gradišča pri Šentjerneju. Za zaključene skupine (min 8 oseb) vam v vinski kleti pripravijo degustacijo različnih vin, zraven pa postrežejo še klobaso v testu, žajbljevo potico in druge domače dobrote. Pri Kunstlju varijo tudi odlično domače pivo, ki vam bo odprlo apetit.

Pri Kunstlju boste doživeli pravo družinsko gostoljubje, tradicijo in naravo. Prepustite se odlični domači tradicionalni kuhinji šefice Maje in Radovljico boste zagotovo zapustili izredno zadovoljni.

 

Kunstelj 1873

Gorenjska cesta 9, Radovljica

telefon: +386 4 5315178

info@kunstelj.si

www.kunstelj.si

 

besedilo: Blaž Kordelič, fotografije: Dean Dubokovič