Gostilna Kovač je znana ljubljanska gostilna, ki že dolga leta slovi po odlični kulinariki in pristnem gostoljubju. Sem radi zahajajo tako poslovneži, kot tudi drugi ljubitelji preproste domače hrane, ki temelji na prvovrstnih sestavinah. Kovač je pravi hram žlahtnih izročil. Eno izmed njih govori, da je v to gostilno zahajal že France Prešeren s svojim prijateljem Matijo Čopom. Prva omemba gostilne izhaja iz leta 1804, ime Kovač pa je gostilna dobila po kovaški obrti, ki so jo tiste dni opravljali v tej hiši. Po zaslugi Roka Babnika in njegove Andreje, gostilna še danes ohranja občutek topline in domačnosti, ki izvira iz samih začetkov.
Pri Kovaču so vedno pazili na svojo ponudbo tako, da so znali ohranjati vsebine sporočil preteklosti s potrebami in željami sodobnega gosta. Ponudba hiše je zelo kakovostna in bogata, a hkrati domišljena in v tistih okvirih, ki omogočajo vrhunsko kakovost okusov in načina strežbe. Kulinarična ponudba temelji na slovenski kuhinji z velikim poudarkom na ribjih jedeh. Dan se pri njih začne s peko domačega kruha, ki je tako dober, da se je treba držati nazaj. Dnevno nudijo velik izbor svežih rib, rakov in školjk, ki jim jih dobavljajo ribiči z jadranske obale. Ob našem obisku smo se prepričali, da je temu res tako. In ker smo tudi mesojedci, se nismo mogli upreti dobro uležanemu in perfektno pečenemu biftku, ob katerem so bili sveži jurčki. Tudi jagenčkove zarebernice v zeliščni skorjici so hitro izginile s krožnika a je vseeno ostalo še nekaj prostora za izvrstne sladice, ki jih pripravlja Andreja.
Večina izbire temelji na jedeh po naročilu, po predhodnem dogovoru pa si lahko zaželite marsikaj. Poleg že omenjenega si lahko privoščite hladne in tople predjedi (mesne, ribje,testenine…), nato pa sledi bogat izbor mesnih ter ribjih glavnih jedi, svežih solat ter sladic.
Ker se pri Kovaču prilagajajo tudi letnim časom, so vam na voljo pustne dobrote, slanikova pojedina, velikonočna šunka pečena v testu, ko zahladi koline, mošt in Martinove gosi, so del ponudbe, ki so vezane na tradicijo in so pri Kovaču vedno prisotne. Seveda brez vin ne gre, imajo štiri vrste odprtih vin, v vinski karti pa lahko izbirate med več kot 100 različnimi vrhunskimi etiketami.
Gostilna Kovač ostaja vrhunska ljubljanska gostilna s ponudbo preprostih domačih jedi, katerim so skupne vrhunske sestavine, odlična priprava in dobra postrežba.
Pot k Savi 9, Ljubljana
tel.: 01 5371 244
info@gostilnakovac.eu