Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo, je med svoje zidove spustila modern gastronomski utrip. Še vedno so zavezani lokalnim dobaviteljem in sestavinam, vsakodnevno pa pečejo tudi svež kruh. V delo gostilne so danes vpete tri generacije, mati, ki v ozadju kuha, peče in pripravlja tisto, kar je očem nevidno, potem sta tukaj Rok, ki je neke vrste križanec med kuharjem in gostiteljem, njegova žena Aneta ter kar trije otroci. Toda četrta generacija, ki jo predstavljata Rok in Aneta Martinčič Ježa ni le spremenila, temveč mu dala novo identiteto. Tako, da je Jež domača gostilna, v kateri tudi že imajo trendovske jedi, a še vedno prvovrstni narezek domačih suhomesnatih izdelkov, domače paštete (le te so na voljo tudi za domov – račka, fazan ali krškopoljec) in tatarca čebulno bržolo, ta pravega dunajca, esihflajš, restanca z ocvirki in olupki, krškopoljca, kopuna in račko s kipnikom.

Rok in Aneta Martinčič

Jež tako ostaja družinska gostilna, v kateri imajo še vedno mamine zdrobove žličnike in na sinov način pripravljene jedi, ki jih je imel najraje ata. Privoščite si lahko tudi bikove prašniki s panko drobtinami, tatar iz sulca in z žafranovo omako ter pester izbor sladic. To je lokalna gostilna, v kateri so sosedje za mizo, njihovi pridelki in izdelki pa na njej. Lokalne okuse spremljajo le posavsko-dolenjski vinarji, toda le s svojimi najboljšimi vini.

»Atove jedi, a tako kot jih skuha sin…« so našle svojo pot v kulinarični vodnik Gault-Millau, v času množične kulinarične akcije Teden restavracij pa ravno zaradi Ježevih v vas Jagnjenica prihajajo gostje iz vseh koncev Slovenije, ki so deležni pristnih okusov, tradicije in pravih gostiteljev.

Gostilna Jež, Jagnjenica 12, Radeče

tel.: +386 3 568 52 40, gostisce.jez@gmail.com

besedilo: Blaž Kordelič, fotografije: Dean Dubokovič