Gostilna Javornik nahaja slabo uro vožnje od Ljubljane, v vasi Rakovnik v Šentrupertu. Gostilniški rod nadaljuje že četrta generacija, posebnost gostilne pa so jedi iz krušne peči. V njej z veliko znanja in tradicije pripravljajo najrazličnejše jedi, od mesa, rib, zelenjave pa tja do sladic.

 

Gostje prihajajo k Javorniku na še topel sezamov hlebček z domačo pašteto, domače testenine in na degustacijski meni, kjer vas z manjšimi porcijami posameznih jedi po želji gostijo več ur.

V krušni peči se lahko pripravljajo najrazličnejše jedi, ki so danes omejene le z domišljijo, v preteklosti pa so bile omejene s sestavinami, ki so bile v kraju in okolici na razpolago. Postopki priprave, predvsem pa predpriprava jedi v krušni peči so zamudnejši in dolgotrajnejši kot pri klasični pripravi, saj veste: trske, pepel, dim…, paziti je tudi treba, da se jedi ne izsušijo ali ne dobijo premočnega okusa po dimu. Vendar se vse to splača zaradi edinstvenih okusov, ko pridejo jedi iz krušne peči. Tudi kruh pečejo sami, 3 do 4-krat na dan.

 

Pri Javorniku lahko naročite tudi catering. Z odličnim izborom različnih menijev ter profesionalnim osebjem bodo zagotovili, da bo catering na vašem dogodku potekal brezhibno in boste zadovoljni vi in gostje. Desetletja izkušenj z ustvarjanjem najrazličnejših pogostitev so njihova dragocena popotnica, da lahko ob kakršni koli priložnosti poskrbijo za nepozabno kulinarično doživetje.

Pod svojim kozolcem pripravljajo tudi poroke in razna druga slavja. Gre za kozolec, ki je bil prvič postavljen leta 1930 v Rimskih Toplicah, od koder je bil leta 2008 prestavljen na Rakovnik pri Šentrupertu. Tako kot so se z leti spremenili načini kmetovanja ter namembnost posameznih objektov na kmetiji, tudi pri Javorniku poskušajo kozolcu dodati novo uporabno vrednost.

Gostilniški rod nadaljuje že četrta generacija, posebnost gostilne Javornik pa so jedi, ki so izvirne, drugačne, pripravljene po hišnih recepturah in predvsem v krušni peči.

 

Gostilna Javornik, Rakovnik 6, Šentrupert

tel.: +386 7 3434534, +386 41 372876

gostilna.javornik@siol.net

www.javornik.com

 

fotografije: Dean Dubokovič