Gostilna Jakob Franc ima zelo preprosto vizijo, v centru Ljubljane ponuditi vrhunsko pripravljene slovenske klasične jedi iz najkakovostnejših sestavin. Glavne zvezde bogate ponudbe so krškopoljski prašički z lastne farme na Krškem polju in obsežna vinska karta, ki bo navdušila ljubitelje vrhunske žlahtne kapljice.

Krškopoljski prašiči

Pa začnimo pri glavni sestavini njihovega jedilnika, krškopoljskemu prašiču. . Po zaslugi mladega gurmana, Jakoba Franca Novoselca, se na naše krožnike vračajo dobrote krškopoljskega prašiča. Na Krškem polju namreč stoji kmetija, kjer na prostem redi okoli 400 prašičev. Edini pravi slovenski prašič je prepoznaven po pretežno črni barvi in belim pasom, ki objema telo med vratom in prvo četrtino trupa. Je poraščen z izredno trdimi ščetinami, ki se v zimskem času zgostijo in ga varujejo pred mrazom, zaradi česar je primeren za prosto rejo. Raziskave kažejo, da so maščobe krškopoljskega prašiča zdrave zaradi visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin. Meso je temnejše barve, marmorirano in zelo okusno. Živali preživijo čas od drugega meseca starosti pa do konca življenja v naravi, na velikem prostoru pašnika in gozda. Hranijo se z naravno hrano. Pred vremenskimi neprilikami so zavarovane z lesenimi hišicami in slamnato steljo v njih. Na voljo so jim krmilna območja, nenehen dostop do vode in kopanje. Osnova je gibanje in nestresno življenje živali, kar se odraža v kvaliteti mesa in vseh izdelkov.

Gostilna

Vsekakor je gostilna Jakob Franc raj za ljubitelje mesa. Vse skupaj se začne z izvrstnimi suhomesnatimi izdelki lastne proizvodnje (pod blagovno znamko Majal jih pri njih lahko kupite tudi za domov): panceta, pršut, lardo, salame…, ki jih postrežejo z več vrstami doma pečenega kruha. Nadaljujete lahko s svinjskim karpačom in odličnim tatarskim biftkom, kjer govejemu fileju dodajo le sol, poper, oljčno olje in nekaj kaper. Poleg jedi, katerim osnova je krškopoljski prašiček, ponujajo tudi izvrstno starano govedino. Na žar vržejo dobro uležan t-bone, florentinec, ramstek ali pljučni biftek. Slednjega si lahko zaželite tudi s črnimi tartufi in širokimi rezanci. V pečici se nekajkrat na teden znajde odojek, seveda krškopoljski, iz kuhinje pa zadiši tudi po domačih preprostih jedeh, kot so jota, ričet, polnjene paprika, boranja… Na jedilniku ne manjkajo niti testenine, ki jih pripravijo z različnimi omakami, ki jih prav tako bogati krškopoljski prašiček.

Karkoli od tega vas popelje v gurmanska nebesa. In zakaj so vse jedi tako okusne? Ker uporabljajo samo prvovrstne sestavine s sledljivim poreklom, saj je celo zelenjava, ki spremlja mesne jedi s trnovskih vrtov kmetije Peršin.

Strežejo odlično hišno belo in rdeče vino, ki ga za njih polni Klenart. Za popolno kulinarično doživetje pa si njihovi vinoteki lahko izberete vino vrhunskih, pretežno domačih vinarjev.

Ni kaj, Jakob Franc Novoselc piše novo zgodbo s skoraj pozabljeno avtohtono slovensko pasmo krškopoljskih prašičev. Kmalu bo v Ljubljani odprl tudi mesnico, kjer bomo ljubitelji krškopoljskih mesnin še korak bližje izvrstnim sestavinam in končnim izdelkom za pravo slovensko gostijo.

Trnovski pristan 4, Ljubljana

tel: +386 51 616000

rezervacije@jakobfranc.com
https://www.facebook.com/gostilnaJakobFranc/

besedilo: Blaž Kordelič, fotografije: Dean Dubokovič