Nedaleč od Opatije se nahaja kraj Lovran, katerega ime so daleč naokoli ponesli znameniti lovranski maroni. Od letos dalje pa boste to mestece na vzhodni obali Istre lahko povezovali tudi z vrhunsko kulinariko priznanega chefa Roberta Benzie, ki je tam odprl restavracijo Ganeum.

Majhna restavracija sprejme okoli 30 ljudi, s katerimi Robert deli svoje kuharsko znanje in ponuja doživetje vrhunske gastronomije. Robert je bil dolgoletni chef opatijske Ville Ariston in s tem eden najzaslužnejših za uspeh te ugledne rastavracije. Njegova največja želja je, da bi ljudem čimbolj približal celotno zgodbo visoke gastronomije in ko govorimo o tem, je tukaj poleg vsega ostalega pomemben tudi cenovni razred, ki je v takšnih lokalih, kot je njegov Ganeum, lahko precej nižji. Odprl je lokal, o kakršnem je sanjal celo življenje, prostor, kjer lahko komunicira z gosti. Uživa v predajanju svojega znanja drugim, poleg tega pa poudarja, da se na tak način tudi sam veliko nauči od publike. Če bi lahko, bi celo kuhinjo pripeljal med ljudi in z njimi užival v pripravi hrane in povezovanju le te z vrhunskimi vini.

Z ozirom na to, da je velik ljubitelj mediteranske kuhinje in lokalnih sestavin, je samoumevno, da gre tudi ponudba Ganeuma v tej smeri. Uporabljajo vse vire, s katerimi si zagotovijo sveže lokalne sestavine, s katerimi so ti kraji bogati, zato ima Robert veliko prostora za kreativnost. Naj izpostavimo kvarnerske škampe, šparglje, lovranske češnje, marone, ribe in ostale morske dobrote. Seveda daje tudi veliko poudarka na zares kakovostno meso. Prav zaradi pestrega izbora vrhunskih sestavin ter znanja in kreativnosti chefa Roberta, lahko gostje poizkusijo vsakič kaj novega.

Stari Grad 5, Lovran, Hrvaška

tel.: +385 91 577 9160

ganeumlovran@gmail.com

besedilo: Andrej Završnik, fotografije: Dean Dubokovič