Na koncu slovenskega morja, med Sečo, Sečovljami in Kanegro, že 16. leto plava in živi ribji vrt Fonda. Začetek je bil osnovan povsem ekološko s poudarkom na kar se da trajnostnem odnosu do morja, narave in eko sistema ter pripadnosti naravi. Družinski koncept ribogojnice je pred trinajstimi leti dobil blagovno znamko, popolno novost v marikulturi.

Z nekaj somišljeniki se je oblikovalo ime, spremljajoča grafična podoba ter postopek označevanja s sledljivostjo ribi, ki še danes ponosno nosi ime Fonda piranski brancin. V poslovni model je bila vpeljana spletna tržnica ter dostava naročenih svežih rib na dom. Glede na majhnost ribogojskega polja, Fonda je še vedno ena najmanjših delujoč robogojnic v Sredozemlju, se je razvijal in širil tudi trg in povpraševanje. Danes je Fonda prisotna v znanih slovenskih restvarcijah, gostiščih, nekaj hotelih in trgovinah. S pomočjo spremlajoče dejavnosti, poimenovali so jo Fonda Turizem, so si utrli pot v Avstrijo, na Koroško, v Graz in na Dunaj, med zimsko sezono na Tirolsko in Arlberg. Za dejavnost v turizmu, kjer povezujejo več proizvajalcev in pridelovalcev, so minulo leto prejeli odmevno mednarodno nagrado Jakob, za trajnostni program v turizmu.

Ob ogledu Fondinega ribjega vrta se ne vidi samo kako ribe plavajo. Doživeto in strokovno se obiskovalcem predstavi ribogojski program, vpetost v eko sistem Sečoveljskega zaliva, sonaravno in ekološko delo ter nenazadnje se gostu lahko ponudi pokušino. Manjši prigrizek, lahko bi dejali Istre v malem. Riba, sol, oljčno olje in vino. Kraljsetvo okusov. V poslovnem delu pa je pred leti vpeljan program orad, ki so v nekaj zadnjih mesecih že na slovenskem tržišču.

In prav v času, ki ga živimo zdaj, se je ponovno zelo okrepilo in razširilo zasebno naročanje z dostavo na dom. Odlična Fondina možnost, s katero dobrojedci lahko vsaj dvakrat tedensko pridejo do povsem sveže izlovljene ribe z zelo malo časa in kilometric transporta.

Žal pa so dostave omejene predvsem na osrednji del Slovenije. Prav zdaj in ponovno  prihaja v osprednje slogan, ki so ga pospremili na pot ob predstavitvi blagovne znamke Fonda: “Zdravje je stvar dobrega okusa”.

Seveda se o okusih ne sodi, niti ne razpravlja. So si pa Fondovi od samega začetka  zadali, da bodo vzgajali dobro, ekološko, da bodo vzgojili najboljše brancine ter zagotovili svežost in kakovost.

Pred časom so stopili še na novo pot. Strokovno in znanstveno podprt projket. Dejavnost in brancina opremiti z značko biološko, kar bo zagotovo eden prvih morskih ribjih projektov v Evropi. V Fondinem ribjem vrtu tako že plavajo ribe, ki bodo že letos nosile oznako “bio” Piranski brancin

www.fonda.si

besedilo: Gorazd Šinik, fotografije: Dean Dubokovič