Avtor prispevka: Peter Zorman, plastični in estetski kirurg

Glede lepote in mladostnega videza družba in mediji postavljajo vse višja merila za oba spola, zato tudi moški vedno bolj predano skrbijo za svoj izgled. Police z moško kozmetiko zasedajo vse več površin v drogerijah. Le redki moški še hodijo k frizerju zgolj iz praktičnih razlogov. Vse večkrat obiskujejo kozmetične salone in telovadnice. Plastični kirurgi imamo pri lepotnih operacijah še vedno največkrat opraviti z ženskami, teh je kar 80 odstotkov. A delež moških pacientov iz leta v leto znatno narašča.

Statistike kažejo, da se je število posegov pri moških v zadnjih 15 letih več kot podvojilo.

Premika v številkah ne morem pripisati le večji zaskrbljenosti moških nad svojim videzom – pomembne spremembe je povzročila tudi večja sprejemljivost in uveljavljenost estetske kirurgije. Mnoge raziskave so pokazale pozitiven vpliv videza na poklicni in osebni življenjski poti pri obeh spolih. Številni posegi so v zadnjih desetletjih postali varnejši, imajo krajše okrevanje, predvsem pa bolj predvidljive in naravne rezultate. V primerjavi z ženskami predsodki o estetski kirurgiji med moškimi izginjajo nekoliko počasneje, a se zdi, da tudi v tem postajamo vse bolj enaki. Tudi Slovenci pri tem nismo izjema. Moških, ki jih želja po pozitivni spremembi privede k plastičnemu kirurgu, je vse več. Pravilno izbran in dobro izveden poseg lahko pri doseganju boljše kvalitete življenja in osebne sreče v enaki meri kot ženskam pomaga tudi moškim.

Avtor prispevka, plastični in estetski kirurg Peter Zorman, je v 15 letih opravil 100 posegov za preoblikovanje moških prsi.

Foto: Marko Ocepek

Moški se v različnih življenjskih obdobjih odločajo za drugačne posege. Pri najmlajših prevladujejo želje po spremembah prirojenih nepravilnosti, najpogosteje štrlečih uhljev. Sledijo težave zaradi prevelikega ali nepravilno oblikovanega nosu ter premajhne in »ne dovolj možate« brade. Te motijo samopodobo mladeničev pri iskanju partnerjev in pri prvih korakih poklicne poti.

Moške v srednjih in zrelih letih lahko zmotijo znaki staranja, ki jih čas izrisuje na njihovem obrazu. Povešanje tkiv lahko spremeni izraz in nekatere moti, da njihov obraz izdaja preveč napadalen, utrujen ali žalosten videz. Da bi ostali konkurenčni na delovnem mestu ali po ločitvi pri iskanju nove ljubezni, si želijo pomlajenega videza obraza in vratu.

Nekateri posegi niso vezani na starostno obdobje. Moške pogosto motijo trdovratne maščobne blazinice na trebuhu in bokih, ki jih je skoraj nemogoče ostraniti z dieto ali telovadbo. Zato je liposukcija pri moških eden najpogostejših operativnih posegov. Še eden izmed posegov, ki se ga pogosteje opravlja pri moških, pa je preoblikovanje prsnega koša zaradi povečanih dojk (ginekomastija). Ta je lahko posledica hormonskih sprememb, debelosti ali stranskih učinkov različnih zdravil. Tudi odpravljanje plešavosti s presajanjem las je v veliki večini namenjeno moškim.

Pri korekciji ginekomastije preoblikujemo prsni koš zaradi povečanih dojk.  Bolj možato obliko prsnega koša lahko dosežemo tudi z vsatvitvijo silikonskih vsadkov.

Vse pogosteje se moški odločajo tudi za manj invazivne posege. Kot pri ženskah je med temi na prvem mestu odpravljanje gub z botulinum toksinom (botoksom), s katerim lahko učinkovito odpravimo gube na čelu, med obrvmi in smejalne gubice ob očeh. Niso redki pari, ki na takšne posege prihajajo skupaj.

Botulin toksin uporabljamo tudi za zdravljenje hiperhidroze. Pretirano potenje v pazduhah je lahko resna socialna ovira, ki jo učinkovito pozdravimo z vbrizgavanje botulina.

Redkejše so želje po poudarjanju prsnih mišic s posebnimi silikonskimi vsadki. Podobno lahko povečamo tudi slabo razvita meča. Povečanje penisa bi bila nedvomno pogostejša operacija, če bi izboljšava tehnike omogočila še boljše rezultate z malo zapleti. Prekinjanje ligamenta in liposukcija maščobe nad sramnico, lahko nekoliko optično podaljšata penis. Obseg se da povečati z vbrizgavanjem maščobe, polnil ali presadki lastne kože.

Večinoma se kirurške tehnike med spoloma bistveno ne razlikujejo. Za dobre rezultate je ključnega pomena natančno upoštevanje razlik v estetskih proporcih in zgradbi telesa. Tako je na primer pri rinoplastiki potrebno upoštevati, da ima moški nos drugačne kote, obliko vrška in višino hrbtišča. Razlike med spoloma mora kirurg dobro poznati, saj je pomembno, da pri estetskih posegih ne prihaja do (nenamerne) feminizacije moškega obraza. Droben, prifrknjen nos je značilen za ženske in bi kot tak na primer lahko kazil moški obraz.

Tudi pri motivaciji, pričakovanjih in okrevanju je nekaj razlik med spoloma. V splošnem si moški želijo manj dramatičnih sprememb in so hitreje zadovoljni s spremembo na bolje. Ženske so pripravljene za odličen rezultat bolj potrpeti. Moški se daljšemu in bolečemu okrevanju raje izognejo, če obstaja lažja pot z nekaj manj ambicioznim ciljem. Pogosteje kot pri ženskah so odločitve moških za estetski poseg podprte s spodbudo partnerke ali osebnega zdravnika. Velikokrat jim ta pomaga premagati predsodek, da gre pri posegu le za nečimrnost.