Ideja za ta edinstveni bistro v Kopru se je razvila iz zgodbe »organiziran kaos«, torej džungla v polnem pomenu besede. Mladi lastniki Aljoša, Marko in Jaš so želeli povezati vinsko in koktajl zgodbo z zanimivimi krožniki, kar za slovensko gostinstvo ni značilno. V večini primerov se restavracije oz. bari specializirajo za eno izmed idej. Iz prav tega razloga so uporabili slovensko ime – Džungla. Ana in Boštjan sta se nekoliko poigrala z izpeljanko logotipa, da se lahko bere tudi Giungla (dvojezično območje). Koncept je bil »istrska« džungla – kar je razvidno tudi v koktajl karti ter ponudbi hrane, kar se odraža tudi v imenih.

Koncept kuhinje je sestavil Ivo Tomšič, vse je bilo prepuščeno njegovemu znanju in domišljiji, kar se je izakazalo kot pravilna odločitev.  Veliko so potovali ter kot pridni gurmani poskušali vse, kar je bilo zanimivega na njihovih poteh (Aljoša, Marko, Jaš). V neki fazi so se zalotili, da ne iščejo več destinacij zaradi zabave ali naravnih lepot, ampak se za poti odločajo na podlagi referenc o gastronomiji destinacije. Največji navdih so dobili v Berlinskih lokalih, barih, bistrojih, koktajl barih, restavracijah. Predvsem tam, kjer lahko za nekaj evrov uživaš v vrhunskem ambientu in istočasno nekaj »pikneš« in popiješ.

Priznati je treba, da so imeli kar nekaj težav pri določitvi pravega dizajna za svoj projekt. Tukaj gre velika zasluga dizajnerski ekipi Klun, ki je s pravo mero odločnosti ter potrpežljivosti izpeljala idejo do današnje podobe. Kar nekaj referenčnih primerov je bilo pregledanih in analiziranih, da so prišli do tega, kar vidimo danes v Kopru. Ker je Aljoša, eden od solastnikov, izredno spreten z rokami, je posledično veliko stvari nastalo doma.

Dejstvo je, da na Obali v zadnjih letih ni bilo velikega razvoja glede drugčnosti gostinske ponudbe. Očitno je bil Koper pripravljen za resen koktajl bar ter zabavno vinsko karto in precej odbite okuse.  Jaš se z barmanstvom ukvarja že od 19 leta, ko je začel kot študent delati za Aleša Presotrja ter Uroša Keršiča v Liqud baru . Od tam je pomagal v različnih barih/restavracijah ( Montagu, Solist, Centralna postaja, Cirkus, Ambasada Gavioli, B-bar Intercontinental). Nato se je povezal s podjetjem G3 Spirits ter večinoma delal kot ambasador pod mentorstvom Jana Noseta. Jan Nose je skreiral koktajl karto na osnovni ideji Džungle – istrske/lokalne sestavine na zabaven način. Od tu vodilo za sirup iz figovih listov, reforškova pena…, vse seveda v povezavi z kvalititenimi spiriti. Posebna pozornost je bila namenjena, da se v imenih koktajlov povezuje poleg sestavin tudi imena z Istro, npr. Cezar Martini, Brkinc, Zelen, Istrian sour. koktajl karta se bo tako kot vinska konstantno spreminjala.

In še nekaj besed o trenutni ponudbi hrane, ki jo kot že rečeno pripravlja Ivo Tomšič, ki ve, kako se stvari streže. Pa najprej še ena zanimivost, za aperitiv popili hišno penino Šporka, ki je nastala izpod rok dveh vinarjev. Zaro in Gordia sta združila moči in nastala je zares prijetna penina, za ketaro je Zaro priskrbel grozdje, ki ga je nato obdelal Gordia. Ob našem obisku nam je Ivo pripravil naslednje: začnimo s hladnimi predjedmi: račja pašteto s kandirano pomarančo in v hiši delano ferementirano maslo, sourdough kruh iz treh različnih mok, “vitelo tonato” kjer je namesto teletine osel, v omaki pa sveža tuna, kapre, slani inčuni slani in rumenjaki. Sledil je še cigojev lardo mangalice, pršut domačije Rjavčevi in salama krškopoljslega pujsa.

Nato smo poskusili suho starani sushi tartar iz mesa angusa posestva Bajer, siri so bili jamar, golden ring sir iz vipavske doline in kozji siri sirarstva Orešnik. Tacosi so narejeni iz mehiške moke, prave za tacose, z lički boškarina ali z dnevnim ulovom trilje in skuše. Jagnje je bilo kuhano počasi v bananinih listih nato pa zavito v solato od lokalnega kmeta in popečeno na žaru. Svinjsko rebro se je počasi peklo na treh temeperaturah, dodali so mu hišno barbecue omako, kimchi majonezo in butuljeve divje trave. Nekaj prav posebnega je zagotovo tako imenovani pussi dog, gre za hot dog z ocvrto hobotnico, limetino majonezo in hisnim kimchijem. Pred sladico pa še Bajerjev ribeye, smapov demi glace, zažgan špargelj in gobe. Sladica: zažgan cheesecake in sorbet lanske fige.

Džungla GastroBar je za Koper prav gotovo odlična pridobitev. Odlična hrana, bogata vinska karta, inovativni koktajli in prijeten ambient, so zagotovilo za dobro počutje in zabavo. Priporočamo!

Vojkovo nabrežje 6, Koper

tel.: +386 30 377 654

info@dzungla.si

besedilo: Blaž Kordelič, fotografije: Dean Dubokovič